Японският технологичен конгломерат Softbank обяви днес, че е постигнал споразумение

...
Японският технологичен конгломерат Softbank обяви днес, че е постигнал споразумение
Коментари Харесай

Nvidia ще придобие ARM за 40 млрд. долара

Японският софтуерен конгломерат Softbank разгласи през днешния ден, че е постигнал съглашение с американската компания Nvidia да й продаде всичките си акции от компанията за разработка на чипове и програмен продукт Arm Limited за към 40 млрд. долара (33,7 млрд. евро), осведоми. 

Операцията, утвърдена от препоръките на шефовете на трите компании, ще бъде финансирана посредством акции и парични средства: 12 млрд. долара в брой, в това число две все още на подписването, и 21,5 милиарда $ в акции на Nvidia.

Продажбата на английската компания Arm, добита от Softbank през 2016 година за 31 милиарда $ (26,2 милиарда евро), е последната от поредицата продажби на активи от японската група. Продажбата на компанията за разработка на чипове, благосъстоятелност на дъщерното сдружение на групата SoftBank Group Capital Limited и нейния капиталов фонд Vision Fund, се чака да завърши след 18 месеца.

" Nvidia е идеалният сътрудник за Arm ", съобщи в изказването президентът и изпълнителен шеф на Softbank Масайоши Сон, като също по този начин очерта упованията на японската група да остане присъстваща в Arm посредством холдингите на Nvidia. " Softbank ще продължи да се ангажира с дълготрайния триумф на Arm посредством каузи си в Nvidia, който се чака да бъде под 10% ", се прибавя в изказването на Сон.

Акциите на японския софтуерен конгломерат скочиха на Токийската фондова борса след известието и след първите двадесет минути от сесията те набъбнаха с повече от 9%.

Arm ще резервира името си и седалището си в Кеймбридж (Обединеното кралство), откъдето ще се концентрира върху създаването на AI, с цел да се ползва в области като опазване на здравето, роботика, самоуправляващи се коли и други области, се споделя в известието, в което се означават проектите на Nvidia да построят там AI суперкомпютър.

" През идващите години милиарди компютри с изкуствен интелект (AI) ще основат нов интернет от неща, който е хиляди пъти по-голям от днешния интернет на хората ", сподели създателят и основен изпълнителен шеф на Nvidia Дженсън Хуанг.

Изпълнителният шеф на Arm Симо Сегарс от своя страна съобщи, че неговата компания и Nvidia споделят сходни цели, които могат да бъдат реализирани единствено " посредством нов метод към хардуера и софтуера и дълготраен ангажимент за научноизследователска и развойна активност ". 

Източник: 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР