Японският министър-председател Фумио Кишида пристигна в украинската столица Киев на

...
Японският министър-председател Фумио Кишида пристигна в украинската столица Киев на
Коментари Харесай

Японският премиер пристигна в Киев за разговори със Зеленски

Японският министър-председател Фумио Кишида дойде в украинската столица Киев на изненадващо посещаване, с цел да организира диалози с президента Володимир Зеленски, удостовери организация Киодо.

Посещението, което беше защитавано в загадка преди идването, идва ден откакто Кишида се срещна с индийския си сътрудник Нарендра Моди в Ню Делхи. Рядко се случва японски водач да направи необявено пътешестване до непозната страна.
Той посети Украйна, до момента в който китайският президент Си Дзинпин , който през вчерашния ден стартира тридневно посещаване в Русия, се срещна с сътрудника си Владимир Путин.

Prime Minister Fumio in.
— NEXTA (@nexta_tv)

Кишида беше единственият водач от Групата на седемте , който към момента не е посетил Украйна след нахлуването на Русия в прилежащата страна през февруари 2022 година Япония е ръководител на Г-7 през тази година.

Очаква се министър председателят и Зеленски да обсъдят японската поддръжка за възобновяване на Украйна , която от предходната година е атакувана от Русия.

Кишида възнамерява да показва уговорката на Япония да поддържа разкъсваната от войната страна преди срещата на върха на Г-7, на която ще бъде хазаин през май в Хирошима.

Предвижда се той да ръководи тридневната среща на върха от 19 май в Хирошима, опустошена от американската атомна бомба през август 1945 година

Кишида, който е определен за народен представител от западния японски град, даде обещание да показа визията си за свят без нуклеарни оръжия на фона на опасенията, че Русия може да употребява такова против Украйна в продължаващата война.

Служител на японското държавно управление по-рано съобщи, че ще бъде мъчно да се провежда посещаване на Кишида в Украйна от съображения за сигурност, макар желанието му да пътува до такава степен като ръководител на идната среща на върха на Г-7.

Междувременно връзките сред Япония и Русия се утежняват, защото Токио се причисли към другите членове на Г-7 в налагането на стопански наказания на Москва поради експанзията ѝ против Украйна.

Зеленски беше поканил Кишида да посети страната му. На 24 февруари президентът взе участие в онлайн срещата на върха на Г-7 по молба на Кишида във връзка първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР