Японският град Сапоро изглеждаше фаворит за организирането на Зимните олимпийски

...
Японският град Сапоро изглеждаше фаворит за организирането на Зимните олимпийски
Коментари Харесай

Скандалът с корупция в Токио може да попречи на Сапоро за Зимните олимпийски игри 2030

Японският град Сапоро изглеждаше любимец за организирането на Зимните олимпийски игри през 2030 година, само че неговата кандидатура към този момент среща доста сериозна социална рецензия и даже може да бъде изтеглена поради съмненията в корупция, свързани с Олимпийските игри в Токио, оповестява организация " Франс Прес ".

Бившият член на Организационния комитет на Олимпийските игри в Токио Харуюки Такахаши бе задържан през август. А предходната седмица му бяха отправени и нови обвинявания в корупция. Този скандал идва в доста неприятен миг за Сапоро, който към този момент е бил хазаин на Зимни олимпийски игри през 1972 година, и който се конкурира за семейството с Ванкувър (Канада) и Солт Лейк Сити (САЩ).

Президентът на Японския олимпийски комитет Ясухиро Ямашита към този момент анулира визитата си в Лозана в средата на септември, с цел да разиска кандидатурата в МОК, като посочи проблем с календара.

Кметът на Сапоро Кацухиро Акимото, който също трябваше да пътува за Лозана, разгласи, че пропадането на визитата " няма нищо общо аферата за корупция към Олимпийските игри в Токио ".

Скандалът обаче е на първите страници на всички огромни издания в Япония, като ежедневникът " Асахи Шимбун " прикани даже Сапоро да " постави на пауза " кандидатурата си, до момента в който не завърши следствието за корупция.  

Сапоро би трябвало да удостовери кандидатурата си най-късно до идващия конгрес на МОК, който ще е през септември или октомври 2023 година в Мумбай.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР