Японският автомобилен гигант преживява трудни времена. Toyota Motor Corp отчете

...
Японският автомобилен гигант преживява трудни времена. Toyota Motor Corp отчете
Коментари Харесай

Печалбата на Toyota намалява почти наполовина

Японският авто колос претърпява сложни времена. Toyota Motor Corp регистрира резултатите от първото тримесечие на настоящата фискална година, която стартира през април - т.е. интервала от април до юни. За тези три месеца оперативната облага на най-големия авто производител е спаднала с цели 42 % до 578.66 милиарда йени (4.3 милиарда долара) от 997.4 милиарда йени през същия интервал на 2021 година

Изтъкнатите от японците аргументи са много, само че главните са свързани с продължителният дефицит на части, по-скъпите първични материали, огнищата на ковид и други проблеми, които принуждават компанията да понижава индустриалните размери.

Мащабът на спада надвишава и най-песимистичните прогнози: Съвсем неотдавна анализаторите предвидиха, че Toyota ще загуби единствено 15 % от облагите си. След оповестяването на резултатите за тримесечието цената на акциите на компанията падна с три % - до 2091 йени за брой.

Toyota означи, че възходящите цени на материалите - основно стомана и алуминий - костват на компанията 315 милиарда йени. А се планува общите разноски за първични материали да скочат още повече - със 17 % до до края на годината.

Въпреки това търсенето на коли остава непрекъснато високо, което дава вяра, че задачата за произвеждане на 9.7 милиона автомобила до април 2023 година ще бъде реализирана. Компанията чака дефицитът на микроелектроника последователно да изчезне, както и проблемите с ковид във фабриките, което ще усили размерите на сглобяване през втората половина на финансовата година.

В едно предизвикателно първо тримесечие Toyota трябваше да поправя индустриалните проекти всеки месец, като ги съкращаваше с към 10 %. Поради раздрания график компанията не можа да се оправи с търсенето и бе принудена да спре да приема поръчки за нови коли, в това число за новия Land Cruiser, и даже да анулира към този момент събрани поръчки.

Производителят има и доста други проблеми: електрическият автомобил Toyota bZ4X трябваше да бъде изтеглен съвсем незабавно след стартирането на пазара, а неговата дъщерна компания Hino Motors е изправена пред нов „ дизелгейт “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР