Японският автоконцерн Honda Motor Co. и технологичният гигант Sony Corp.

...
Японският автоконцерн Honda Motor Co. и технологичният гигант Sony Corp.
Коментари Харесай

Honda и Sony създават съвместно предприятие за електромобили

Японският автоконцерн Honda Motor Co. и софтуерният колос Sony Corp. подписаха съглашение за основаване на взаимно дружество за електрически транспортни средства с „ висока добавена стойност “ под името Sony Honda Mobility, което ще даде „ ново потомство подвижност и услуги “, оповестява Automotive News.

Този ход, разгласен по-рано в четвъртък, сплотява две емблематични японски марки от две от най-важните промишлености в страната: автомобилната и високите технологии.

Компанията, в която Honda и Sony ще имат равни дялове, ще бъде основана тази година за създаване и продажби на електрически автомобили и даване на услуги за подвижност през 2025 година

Сделката към момента предстои на регулаторно утвърждение.

Ясухиде Мизуно, ръководещ шеф в Honda, ще извършва ролята на ръководител и основен изпълнителен шеф в новата компания. Мизуно преди отговаряше за автомобилните интервенции в Honda.

Изуми Каваниши, вицепрезидент на Sony, ще бъде президент и основен действен шеф в Sony Honda Mobility.

Съвместното дружество, което ще бъде основано в Токио, ще съчетае опита на Honda в проектирането и производството на транспортни средства със мощните страни на Sony в региона на изображенията, датчиците, телекомуникациите и развлеченията, споделят фирмите.

Споразумението е предхождано от меморандум за съгласие, който Honda и Sony оповестиха през март. Очаква се новата компания да продава своите транспортни средства в Европа, Съединени американски щати и Япония.

Изпълнителният шеф на Honda Тошихиро Мибе показва, че в началото Sony Honda Mobility ще бъде с дребни размери, само че съставлява значима стъпка в изпробването и развиването на нови бизнес модели.

„ В новата компания ще се стремим да създадем нова стойност посредством сливането, провокирано от комбинацията от нашите разнообразни промишлености “, акцентира Мибе.

Honda, която се намира в разгара на радикална корпоративна смяна, съобщи през април, че ще влага 5 трлн. йени (37,16 милиарда долара) през идващите 10 години в електрификация, пускайки в продажба общо 30 изцяло електрически модела и ще построи индустриален потенциал за 2 млн. електрически коли до края на десетилетието.

През март Honda издаде зелени облигации на стойност 2,75 милиарда $, които има намерение да употребява за финансиране на създаването и производството на електрически автомобили и коли с водородни горивни кафези. Компанията разгласи, че ще обмисли издаването на още зелен дълг, с цел да покрие част от разноските си към електрификацията, макар че ще би трябвало да оцени по-подробно бюджета и графика.

През януари Sony съобщи, че възнамерява да създаде нов бизнес с електрически транспортни средства, който ще генерира доходи от услуги, в това число от софтуерни актуализации и медийно наличие.

Източник: investor.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР