Японската прокуратура повдигна обвинения на бившия председател на Nissan Карлос

...
Японската прокуратура повдигна обвинения на бившия председател на Nissan Карлос
Коментари Харесай

Бившият председател на Nissan получи обвинения за финансови злоупотреби

Японската прокуратура повдигна обвинявания на някогашния ръководител на Nissan Карлос Гон за финансови злоупотреби и незадоволително отчитане на заплатата му за интервал от пет години, оповестява БиБиСи.

Прокурорите са обвинили и компанията по отношение на делото. Гон бе задържан в началото през ноември. Адвокатите му настояват , че обвиняванията са невалидни, тъй като не се отнасят до неговата заплата, а до бъдещи заплащания, които се чака да получи след пенсиониране . От Nissan разясняват, че обстановката е " извънредно сериозна ".

" Предоставянето на подправени данни в годишните доклади съществено накърнява Nissan на пазарите на скъпи бумаги, а компанията показва най-дълбокото си страдание ", изяснява компанията.

Ако Гон бъде наказан, той може да получи до 10 години затвор и санкция до 6,2 млн. $, съгласно японския регулатор , Комисията за контрол на скъпите бумаги и тържищата.

Първоначално прокурорите обявиха, че Гон и основният изпълнителен шеф Грег Кели, който също е упрекнат във финансови злоупотреби, са считали да отчетат по-малко възнаграждение на Гон от 2011 до 2015 година, само че новите обвинявания от през днешния ден настояват, че са създали същото от 2016 година до 2018 година

От 2010 година насам японските компании са длъжни да разкриват заплатите на ръководители, които печелят повече от 888 000 $ .

 Председателят на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi задържан в Япония
Председателят на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi задържан в Япония

Той е задържан след разпит в прокуратурата в Токио поради недекларирани приходи

64-годишна Гон е роден в Бразилия, прочут като килърът Le Cost поради неговия коренен метод към преструктурирането , е проектант на съюза Renault-Nissan, който включва Mitsubishi през 2016 година

Френският авто производител Renault бе считан за преобладаващ сътрудник заради 43% дялово присъединяване в Nissan, макар че продава по-малко коли. Акциите на Nissan в Renault са единствено 15%.

Източници, близки до Гон настояват, че обвиняванията са " клинично планувана работа с брадви " и са ориентирани към възобновяване на салдото на властта в автомобилния съюз .

Правителствата на Япония и Франция упорстват, че съюзът на фирмите, който е създал 10 милиона автомобила през предходната година, би трябвало да се резервира, огромна част от шефовете на Nissan се усещат неловко от властта, която има Renault и концентрацията й в ръцете на Гон .

Nissan и Mitsubishi освободиха Гон от председателското място след ареста предишния месец, само че Renault не го направи, заявявайки, че той ще остане ръководител и изпълнителен шеф , само че назначава краткотрайно зам.-изпълнителен шеф, който да поеме ръководството на компанията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР