Японската централна банка обяви, че ще започне експерименти с национална

...
Японската централна банка обяви, че ще започне експерименти с национална
Коментари Харесай

Японската централна банка обяви пречките пред цифровата йена

Японската централна банка разгласи, че ще стартира опити с национална цифрова валута, с цел да ревизира нейната употреба от техническа позиция, написа профилираното издание Cointelegraph.

Централната банка на Япония желае да цифровизира пари, само че остава да забележим дали Япония може да настигне Китай, където тестванията на дигитален юан започнаха преди месеци. Това е първият път, когато Японската централна банка разкри, че ще стартира да събира доказателства за реализацията на концепцията си за цифровата йена.

В отчет, наименуван Технически спънки за цифрова валута, банката съобщи, че "ще ревизира до каква степен в осъществима цифровата валута на централната банка (CBDC) от техническа вероятност, ще си сътрудничи с други централни банки и финансови институции и ще обмисли въвеждането й.

Припомняме, че през февруари се появиха вести за проект за съдействие за проучване на издаването на цифрови валути сред централните банки на Англия, еврозоната, Япония, Канада, Швеция и Швейцария.

Основните трудности, съгласно Японската централна банка, са две съществени механически спънки: повсеместен достъп и резистентност.

Първата компликация се отнася до обезпечаване на досегаемост за всички, в това число и за тези без смарт телефон. Изненадващо, съгласно показателя на Токийската фондова борса Nikkei, към 2018 година, единствено 65% от японците имат смарт телефони. А стремежът на централната банка е да създаде цифрова валута, която да бъде налична поравно за разнообразни консуматори.

Проблемът с устойчивостта се отнася до наличността в офлайн режим, когато електрическата сила е понижена. Централната банка акцентира, че достъпът до криптовалутата е значим във всевъзможен тип среда, даже в изключителна обстановка като земетресение.

Дигитална йена и блокчейн

Японската централна банка обмисля дали да употребява блокчейн или не за основаването на своя национална криптовалута. Централизираната система има преимуществата, че с "голям потенциал и бърза скорост на транзакцията ", само че цялата система може да се срине внезапно, заради съществуването на една дребна щета. За разлика от нея, основаните върху технологията за разределителна счетоводна книга (Distributed ledger) криптовалути, могат да преодолеят дребна спънка и да покажат резистентност. Но те изискват и по-дълго време за транзакция, защото блокчейн мрежите изискват консенсус сред голям брой валидатори.

"Както централизираните, по този начин и децентрализираните видове имат плюсове и минуси. В случай на огромни транзакции за приложимост на дребно в напреднали страни, е по-добре да се схване централизирания вид. В случай, че размерът на транзакцията е стеснен и устойчивостта и бъдещата опция са предпочитани, би трябвало да се прегледа децентрализирания вид ", заключва Японската централна банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР