Япония преброи островите си, като се оказа, че страната има

...
Япония преброи островите си, като се оказа, че страната има
Коментари Харесай

Япония порасна със 7000 острова

Япония преброи островите си, като се оказа, че страната има със 7000 повече от броя досега.

Дигитално картографиране, направено от географския институт към страната, откри, че Япония има 14 125 острова. Така техният брой се удвоява, откакто отчет от 1987 година преброява 6852 острова, които са притежание на монархията.

Институтът обаче акцентира, че промененият брой се дължи на напредъка на технологиите и по-детайлните карти. Броят на островите се усилва, само че общата повърхност на територията, притежавана от Япония, остава същата.

Макар да няма интернационално съглашение за това по какъв начин да се броят островите, от института са употребявали същия аршин, който е взет поради и в предходното изследване преди 35 години - броене на всички естествено срещащи се земни площи с обиколка от най-малко 100 метра. Изкуствено регенерирана земя не влиза в новия лист.

Островите към Япония са били в основата на няколко териториални разногласието, написа bTV.

Япония предявява искания към държаните от Русия южни Курилски острови. Това е спор, който датира от края на Втората международна война, когато руските войски ги завземат от Япония.

Страната има исторически искания и към необитаемите острови Сенкаку в Източнокитайско море, които сега управлява, само че Китай неведнъж оспорва тази принадлежност.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР