Япония отбеляза 75-годишнината от ядрената атака на САЩ в южния

...
Япония отбеляза 75-годишнината от ядрената атака на САЩ в южния
Коментари Харесай

Минута мълчание за 74 000-те жертви в Нагасаки

Япония означи 75-годишнината от нуклеарната офанзива на Съединени американски щати в южния пристанищен град Нагасаки. Минута безмълвие тъкмо в 1:02 ч. локално време означи момента, в който бомбата унищожи града, написа " Дойче веле ".

Атаката против Нагасаки е единствено три дни откакто Съединени американски щати направиха първата в света атомна бомбардировка в Хирошима.

Бомбата, която удари Нагасаки, известна като " Дебелия човек ", унищожи по-голямата част от града и умъртви десетки хиляди хора за един момент. Приблизително 74 000 души починаха от удара и следствията от него до края на 1945 година

Много оживели развиват рак и други заболявания поради радиоактивния прахуляк, който покрива града. По-късно те са изправени пред дискриминация поради деформациите на телата си и здравословни проблеми.

Шест дни след заличаването на Нагасаки от Съединени американски щати, Япония се предава, като публично завършва Втората международна война.

Приблизително 214 000 души умират от двете бомбардировки - единствените нуклеарни офанзиви в света до края на 1945 година

По време на церемонията кметът на Нагасаки Томихиса Тау прикани международните водачи да забранят нуклеарното оръжие, като правителството на Япония също подпише Договора. По думите му, опасността от потребление на нуклеарните оръжия нараства повече от всеки път.

Премиерът Шиндзо Абе, който също взе участие в церемонията, разкритикува контракта като нереалистичен и подсети, че нито една от нуклеарните страни не се е включила към него и че той няма необятна поддръжка даже измежду неядрените страни. По думите му договорът е бил признат, без да се вземе поради " действителността на тежките провокации към националната сигурност ". Абе означи също по този начин, че Япония е изправена пред заканите от развиване и модернизиране на нуклеарни оръжия " от прилежащи страни в района ", написа АП.

Оцелелите от атомната бомба " имат вяра, че светът би трябвало да отстрани нуклеарните оръжия, тъй като в никакъв случай не желаеме по-младите генерации да преживеят същото ", съобщи 88-годишният Теруми Танака, който е едвам 13-годишен по време на бомбардировката в Нагасаки.

Според Международния институт за проучване на мира в Стокхолм, деветте ядрено-въоръжени страни - Англия, Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия и Съединени американски щати - дружно имат почти 13 400 нуклеарни бойни глави при започване на 2020 година

Тази година Нагасаки удостовери още 4006 смъртни случая на оживелите, което докара броя на смъртните случаи на хора, приети за жертви, до 185 982 души. Хирошима е записала общо 324 129 такива смъртни случая.

" Сред нуклеарните страни и страните под нуклеарния чадър се чуха гласове, че е рано за подобен контракт. Това не е по този начин. Намаляването на нуклеарните оръжия към този момент се забавя прекалено много ", каза кметът Тау.

Докато Токио се отхвърля от владеене или произвеждане нуклеарни оръжия, като американски съюзник Япония е хазаин на 50 000 американски бойци и е предпазена от американския нуклеарен чадър, написа " Блумбърг ".

" Не е останало доста време за нас, оживелите ", разяснява 89-годишният Шигеми Фукабори. Той е 14-годишен, мобилизиран да работи в корабостроителница, когато е ударен Нагасаки. " Решен съм да продължа да описвам моята история, тъй че Нагасаки да бъде последното място на Земята, претърпяло атомна офанзива. "

Фукабори, който за един момент губи четирима братя и сестри, съобщи, че в никакъв случай не не помни купчината овъглени тела и тежко ранените, обезверено молещи за помощ и вода, до момента в който се втурва към къщата си в задната част на катедралата Ураками, която също е съвсем погубен.

" Не желаеме никой в никакъв случай да му се постанова да претърпява това ", сподели той.

" Нагасаки носи отговорност като очевидец на пагубните резултати, които човечеството предизвиква с нуклеарното си оръжие ", добавя Фукабори в речта си на церемонията, представяйки оживелите от Нагасаки. " Надявам се колкото се може повече хора да се причислят към нас, изключително младите генерации... "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР