Япония е интересна страна с уникална култура и красива природа.

...
Япония е интересна страна с уникална култура и красива природа.
Коментари Харесай

10 неща, които не трябва да правите в Япония

Япония е забавна страна с неповторима просвета и красива природа. Тя безспорно е гореща дестинация за всеки фен на пътешествията. Но какво би трябвало да знаете, преди да пътувате до Япония? Ето 10 неща, които не би трябвало да вършиме в Япония:

1. Събувайте обувките си, в случай че влизате в дома на японец

Ако ви поканят на посетители в Япония, незабавно събуйте обувките си , когато прекрачите прага. В България имаме съвсем същата традиция, тъй че това не е необичайно за нас, само че за разлика от тук,
в Япония това предписание се съблюдава и в някои заведения за хранене и разнообразни обществени места, като храмове, учебни заведения и лечебни заведения. Най-лесният метод да се ориентирате е по оставените редици от обувки пред входовете. Вътре ще получите комфортни чехли, в които да се разноските.
 японски дом ThinkStock/Getty Images
2. Не си „ издухвайте носа “ на обществени места

Да се изсекнеш на обществено място в Япония се счита за извънредно жестоко . Намерете си тоалетна, баня или друго „ прикрито “ място, където да се погрижите за това.-->

3. Не оставяйте бакшиши

За разлика от западния свят, където бакшишът е знак на признателност и е съвсем наложителен, в Япония, няма такава традиция. Нещо по-интересно, тук той даже може да се одобри като засегнатост . Независимо дали сте в ресторант или кафене – в случай че оставите дребни на масата, не се учудвай в случай че сервитьора ви догони, с цел да ви ги върне.

4. Не говорете гръмогласно в градския превоз

Бъдете оптимално къси, тихи и дискретни . Такива са японските навици, до момента в който употребяват мобилните си устройства на обществено място. Докато пътувате в градския превоз, ще забележите, че всички са на смарт телефоните си – слушат музика, гледат клипове или пишат, само че диалозите по телефона са извънредно редки.

5. Не сочете с пръст

Да сочиш с показалец към хора или предмети в Япония се счита за жестоко и непристойно . Вместо да употребяват пръст, японците употребяват жест, описващ дъга с длан нагоре с цел да привлекат вниманието върху нещо, което желаят да ви покажат. Не използвайте клечките си за ястие, с цел да сочите в близост, до момента в който ядете. Това също е демонстрация на неприятна просвета.

6. Не се пререждайте

Японците безусловно обичат да се подреждат в редица по всевъзможни мотиви. Независимо дали чакате рейс, пазарувате в магазина или сте на гарата – опашките и реда са традиция , тъй че бъдете търпеливи и не се пререждайте.

7. Не яжте „ на крайник “

В Япония хората просто не се хранят „ на крайник “. Ако решите да си вземете нещо от безбройните места за „ бързо хранене “, изяжте го на място. Напитките по вендинг машините, също се употребяват на място. Храненето по спирки, в градския превоз или по средата на улицата се счита за симптом на неприятни обноски и пренебрежение към храната.
 японска храна ThinkStock/Getty Images
8. Не влизайте във ваната, в случай че не сте си взели първо душ

Очевидно японците държат на чистотата. Повечето обичайни японски домове имат вани, които обаче не се употребяват за къпане и разчистване, а за разпределяне и релаксация. Ето за какво е признато, че преди да влезеш във ваната, наложително би трябвало да си се „ почистил “ авансово с бърз душ. Добре е да сте наясно с това, в случай че посетите обществена баня и не желаете да ви изгонят. Интересен факт е, че в случай че имате татуировки е допустимо да не ви пуснат в банята защото в Японската просвета те са знак на обвързване с незаконни групировки, като Якудза.

9. Не слагайте соев сос на ориза

Това се счита за голямо пренебрежение към храната. Традицията тук повелява да сложим соевия сос в обособена дребна чинийка и да топим храната си преди всяка хапка. Така че когато се озовете в ресторант, запомнете – в никакъв случай не слагайте сос непосредствено върху храната.

10. Не си наливайте пиво самичък

Докато се социализирате и поддържате връзка с сътрудници, постоянно пълнете, непознатите чаши, само че в никакъв случай не пълнете своята лична, защото това се счита за жестоко отношение. В Япония това е традиция, тъй че постоянно ще се откри кой да ви налее.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР