Яница Славова е от онзи рядък вид творци-перфекционисти, които умеят

...
Яница Славова е от онзи рядък вид творци-перфекционисти, които умеят
Коментари Харесай

Яница Славова или да създаваш ароматни шедьоври от восък

Яница Славова е от оня необичаен тип творци-перфекционисти, които умеят да въплъщават и своето, и непознатото въображение в напълно съответни форми и в никакъв случай не си разрешават да вършат взаимни отстъпки с естетиката на крайния артикул.

Лъчезарната дама, която живее със фамилията си в Бургас има богат опит в ръчната направа на разнообразни бижута и украшения. От няколко години обаче е разкрила стихията си в основаването на декоративни свещи, под формата на разнообразни десерти. които наподобяват толкоз реалистични, че за миг могат да бъдат комплицирани със сладкарски произведения. Създава ги с внимание към детайла и доста обич, а себе си дефинира шеговито като „ човек, захласнат от восъка “.



Ето какво споделя за пристрастеността си да основава ароматни шедьоври от восък Яница в ефира на „ Нашият ден “:

„ С восъка се срещнах някъде преди 5-6 години. Първоначално той беше нещо като бягство от предходното ми занятие. Тогава изработвах бижута със стъклени сфери и сухи цветя, само че в един миг пазарът се пренасити, а и на мен малко ми омръзнаха и започнах да диря нови благоприятни условия.

Тогава видях в един уебсайт декоративни свещи под формата на десерти и си споделих – я, това е доста забавно, би трябвало да опитам. И започнах да чета по какъв начин се вършат, тъй като до оня миг тази технология ми беше напълно неразбираема... “.



Тя споделя още, че за направата на декоративни свещи от този вид се употребява растителен восък, чието държание като материал е много по-различно от това на обичайно употребените парафин и пчелен восък.

По нейните думи преимуществото на растителния восък е че при разтапяне от него се получава по този начин наречената „ сметана “ – кремообразна консистенция, от която се основава декорацията. А процесът на направа на една сходна свещ, в случай че човек не разполага с предварителни заготовки, може да отнеме сред няколко часа и няколко дни, според от сложността на дизайна.

„ Аз си групирам концепциите от кулинарни блогове и уеб сайтове с предписания. Постоянно преглеждам такива фотоси на десерти с когато ми хареса даден модел, стартирам да мисля по какъв начин мога аз да го пресъздам през моята призма “, изяснява Яница и прибавя, че сега ѝ е обичано да създава чийзкейкове, тъй като разрешават друга украса и наподобяват доста привлекателни в приключения си тип.

Петгодишният наследник на Яница към момента не може да оказва помощ в работата с восъка, само че доста обича да си играе с другите украшения и от време на време в игрите си основава лични дизайни, които тя трансформира в дарове на околните хора.



Да си създател на ръчно изработвана продукция в България, обаче не е елементарно, споделя надарената бургазлийка:

„ Колкото и да ми се желае да кажа, че всичко е цветя и рози, в действителност въобще не е елементарно, тъй като пречките са финансови. За дребните бизнеси в България няма никакви облекчения. Дали имаш бизнес със 100 души, или с един човек, това няма никакво значение. Имало е моменти, в които ми е идвало да се откажа, тъкмо поради тези спънки. Но тогава си давам сметка, че съм вложила прекомерно доста страст, време и старания в това да основа артикул, който се харесва и се търси от хората. Ако спра да се занимавам с това някой ден, значи се е появило нещо друго, което в действителност ме е обсебило напълно. Но към този миг не виждам кое друго би да е това, тъй като аз в действителност съм захласната от восъка... “.

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Предоставени от Яница Славова   По обявата работи: Зоя Димитрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР