Яни и Таня Кулови участват в управлението на семейната ферма

...
Яни и Таня Кулови участват в управлението на семейната ферма
Коментари Харесай

Да пазиш традицията "Под Балкана"

Яни и Таня Кулови вземат участие в ръководството на фамилната плантация " Под Балкана ", в която се отглеждат 1500 животни

© Капитал Във фермата на семейство Кулови край Карлово се пази вековна каракачанска традиция в развъждането на животни.Семейната компания е измежду първите, затворили целия цикъл на преправка и търговия със лична продукция.Моделът е добър образец и за опциите за правене на бизнес в предпазени територии. " Тук Балканът пази розите ". Тази имитация евентуално е чувал всеки, посетил Карлово и съумял да беседва най-малко за малко с локалните производители, постоянно наследили занаята от своите предшественици. Така от епохи всяка пролет полетата в сърцето на Розовата котловина разцъфтяват, а цветето се е трансформирало освен във значим за града бизнес, а и в емблема на страната.

Балканът на Карлово обаче пази и друга остаряла традиция. И тя е обвързвана с развъждането на животни от каракачаните. Когато при започване на 90-те Никола Кулов, чиито татко и дядо са животновъди, наследява малко стадо с каракачански овце, стартира да основава свое лично стопанство - плантация " Под Балкана " в карловското село Васил Левски, в чиято активност се включва и брачната половинка му. А през днешния ден се е трансформирала в компания, която е съумяла да затвори целия индустриален цикъл - от развъждането на животни до производството на млечни и месни артикули, които се продават през лична комерсиална мрежа и в чиято активност към този момент се включват и децата на фамилията.300 литра мляко дневно могат да се преработват в цеха на компанията. От тази година започва и произвеждане на месни артикули.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От потомство на потомство

" В фамилията на брачна половинка ми постоянно са се отглеждали животни, това е вековна традиция при каракачаните. В началото на 90-те години работихме главно в Гърция, по-късно наследихме 50-60 овце ", споделя Таня Кулова, един от съсобствениците на плантация " Под Балкана ". С течението на времето фамилията стартира да усилва броя им, само че " минаха няколко години, до момента в който изобщо успеем да създадем стадо ". Пак в този интервал семейство Кулови тегли нисколихвен заем от тогавашния фонд " Земеделие ", с който купува 18 малакини, създавайки и стадо с биволи. " После се появиха козите, кравите, а през днешния ден нямаме единствено камили ", споделя още Таня Кулова.

Фотограф: Цветелина Белутова
Ферма " Под Балкана " сега отглежда към 1500 животни. И доста от тях са от редки породи, измежду които каракачански овце, биволи от породата Българска мурра, Българско сиво говедо и Българско кафяво говедо. В интервала сред май и октомври животните са главно в Централния Балкан, който е и предпазена зона, където фермата е наела към 5 хиляди дка пасища. Използва и ливади в региона на Средна гора. Отделно от това фермата е взела под аренда към 2 хиляди дка обработваеми земи, на които се създават фуражи за зимния интервал. Днес грижата за животните е разпределена главно сред бащата в фамилията Никола Кулов и сина Яни, който е и студент в Пловдивския поземлен университет. " Отглеждаме животни, откогато се помня. Първоначално бяха единствено овце. Когато започнахме да се занимаваме и с биволи, съм бил може би втори-трети клас в учебно заведение ", споделя Яни Кулов, допълвайки, че от ученическите си години е почнал да оказва помощ в фамилното стопанство, което продължава и до през днешния ден.

Стъпките към автономия

Голямата смяна във плантация " Под Балкана " настава в последните към пет години. След като години наред стопанството продава млякото на разнообразни преработватели, взема решение да направи стъпки към автономия, тъй като съгласно Таня Кулова " прекупвачите напряко се подиграваха с цените ". Затварянето на цикъла на произвеждане и директните продажби е късмет за дребните производители да получат обективна цена за продукцията си. Преди няколко години проучване на Европейска комисия сподели, че в Европа огромна част от земеделците получават по-малко от половината от средствата, които потребителите заплащат за нея.

Фотограф: Цветелина Белутова Така през 2015 година благодарение на българско-швейцарска стратегия за съдействие фермата отваря личен завод за преправка на млякото, ставайки на процедура една от първите пет компании в България, която се записва по новосъздадената тогава разпоредба, позволяваща директни продажби на скотски артикули от дребни производители. Капацитетът на цеха е за преправка на към 300 литра мляко дневно, а създаваните артикули са съществени кисели млека, бяло саламурено сирене, кашкавал, кефир, мътеница. Цехът за преправка, който се намира на подбалканския път София - Бургас, е и туристическа атракция - той е една от дребното демонстрационни ферми в страната, където всеки може да отиде и да види на място индустриалния развой.

Той е и едно от местата, където плантация " Под Балкана " продава продукцията си. " Отворихме и магазин в Пловдив, представяме се и на фермерския пазар пред земеделското министерство, както и на разнообразни събори, където ни поканят - Рожен, Арбанаси, Сливен ", споделя още Таня Кулова. По думите й, в първите години откакто стартират лична преправка, измежду клиентите е имало съмнение към качеството на млякото и създаваните артикули, което към този момент е отшумяло. " Тогава е имало хора, които вървяха даже да ги изследват ", споделя Кулова.

Негово величество служащият

Въпреки че във плантация " Под Балкана " към този момент се включват и двете деца на семейство Кулови и има наети в допълнение служащи, казусът с фрагментите е главен и за този бизнес. " Не съумяваме да намерим хора. Говоря с доста други животновъди, казусът е в цялата страна ", споделя Яни Кулов. По думите му, през последните години сдружението усилва непрекъснато предлаганите заплати, има закупен парцел, в който могат да се настанят служащи, без да заплащат никакви режийни разноски, само че чиновници още веднъж не се намират.

Повсеместният проблем с фрагментите в селското стопанство с изключение на на неатрактивния и тежък труд се дължи и на обстоятелството, че доста служащи, профилирани в него, работят и в други страни от Европейски Съюз. Но съгласно Кулов доста хора в дребните обитаеми места в действителност изобщо не желаят да работят. " За мен няма апетит в България. След като толкоз хора могат да стоят на кафенето, вместо да работят, значи, че апетит няма ", споделя той. По думите му сега фамилията съумява да се оправя с развъждането на животните главно със лични сили, само че поради рецесията с фрагментите е допустимо в средносрочен проект броят им да бъде понижен малко до равнища, позволяващи това да се случва дейно.

Частичен излаз от рецесията е и механизацията на труда, само че тя не може да замести изцяло хората. Ферма " Под Балкана " е съумяла да закупи с финансиране от миналата стратегия за развиване на селските региони до 2013 година трактор с прикачен инвентар, който се употребява в животновъдното стопанство. Има подаден и втори план за селскостопанска техника, още веднъж за животновъдното стопанство. По линия на еврофондовете получава и агроекологични заплащания и през предходния, и през сегашния програмен интервал.

Фотограф: Цветелина Белутова Новото произвеждане

През тази година фермата се разшири и в ново произвеждане. Освен млечни артикули, тя стартира да преработва и месо. Сред продуктите, които създава, са консервирано месо в буркани - телешко, биволско и други, както и суджук и пастърма, също приготвяни по обичайни за България предписания. Те също се оферират единствено в комерсиалната мрежа на самата компания, допълвайки асортимента и с този тип продукция. На този стадий фермата не възнамерява откриването на нови магазини, тъй като потенциалът й не разрешава това. Още повече и че при продукцията има известна сезонност.

Макар че работи в екологично чист регион, фермата няма предпочитание и да кандидатства за биосертификат - по думите на Таня Кулова това е обвързвано и с спомагателни разноски. Така компанията възнамерява да затвърди позициите си на пазара посредством създаване на нови артикули към асортимента. Но " това е една непрекъсната въртележка, в която участваме всички ", споделя още Кулова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР