Яни Драгов основава търговската компания Смарт органик през 2009 г.

...
Яни Драгов основава търговската компания Смарт органик през 2009 г.
Коментари Харесай

Яни Драгов изкупи изцяло "Роо брандс" от двамата си съдружници

Яни Драгов основава комерсиалната компания " Смарт органик " през 2009 година Той е бакалавър по математика от Техническия университет в Мюнхен и магистър по стопанска система от университета " Лудвиг Максимилиан " - Германия.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
" Смарт органик " отваря собствен биомагазин в Букурещ

Това е десетият търговски обект за притежателя на веригата " Зелен "
24 юни 2018
Яни Драгов: Хората ще се хранят все по-здравословно

Собственикът на " Смарт органик " пред " Регал "
16 юни 2017 Най-големият дистрибутор и производител на биохрани в България - " Смарт органик " на Яни Драгов - стана едноличен притежател на " Роо брандс " - производителя на суровите био барчета Roobar и курабийките " Курабийница " и Kookie Cat. Досега " Смарт органик " притежаваше 51% от капитала на сдружението, а останали 49% бяха благосъстоятелност на Анита и Калин Класанови. Цената на договорката е обект на конфиденциалност съгласно договорните условия, оповестяват от компанията. Но договорката съответствува по време с тегленето на заем от ОББ за 3.4 млн. лева, който Драгов изяснява, че ще служи за развиване. Дистрибуторът има годишен оборот от 24 млн. лева, а производителят на десертчета - от 9 млн. лева, като спада леко поради нарасналата се конкуренция.

Условията на договорката

Собственикът и шеф на " Смарт органик " Яни Драгов ще продължи да бъде шеф на " Роо Брандс ". Той основава комерсиалната компания през 2009 година Драгов е бакалавър по математика от Техническия университет в Мюнхен и магистър по стопанска система от университета " Лудвиг Максимилиан " - Германия.

" Двете организации постоянно са работели извънредно близко и това ще остане по този начин. Винаги сме били водени от обща идея - да разпространяваме здравословни и вкусни биохрани. Тя не се е променяла през годините, няма да се промени и в този момент. Ще интегрираме екипите на двете компании, с цел да подобрим успеваемостта в работата ", разяснява Драгов. Заетите в " Смарт органик " са 154, а в " Роо Брандс " - 92.

В контракта за договорката, който се вижда в Търговския указател, се вижда изискване, в случай че до 2 години има нова препродажба на по-висока цена, то оттеглящите се съдружници да получат част от горницата. Същото се отнася и при продажба на марките.

В началото на юли ОББ е отпуснала 3.4 млн. лева заем на " Смарт органик ", по което съдлъжник е и " Роо брандс ", против който са заложени дружествените дялове, се вижда още в Търговския указател. Банката очевидно има вяра в бизнеса, защото лихвата е нетрадиционно ниска като за дребна или междинна компания (променлив лихвен % в размер на референтния лихвен % на ОББ за интервала на деяние на контракта плюс 1.65 пункта надбавка годишно, само че не по-малко от 1.75 %).

" Кредитът ще бъде употребен за агресия на марките ", посочи Драгов.

Въпреки това в контракта за покупка на дяловете категорично се показва, че ОББ ще бъде осведомена с детайлите по него по отношение на контракта за заем.

В началото е " Курабийница "

" Роо брандс " е учредена през 2012 година под името " Курабийница ", а през 2015 трансформира комерсиалното си название на " Роо брандс ". Фирмата създава 15 типа сурови барчета, 80% от които се продават зад граница в над 50 страни. Фокусът е в Германия – най-големият пазар на биопродукти в Европа. Там Roobar се продава в множеството вериги биомагазини в това число в пазарните водачи Alnatura, Denn`s Markt, Basic, излиза наяве от отчета за активността на компанията за 2017 година

" Роо брандс " има дъщерно комерсиално сдружение Roobar Inc. - вносител на продуктите за Съединени американски щати, където работи с локален сътрудник с търговски екип. Българската компания си сътрудничи и с един от най-големите национални дистрибутори в Канада. Продажбите бележат растеж и на българския пазар вследствие на продажбите във веригите " Фантастико ", " Кафланд ", " Лидл ", регистрират от компанията. Освен продуктите под марката Roobar сдружението създава и под личните марки (private labels) на клиенти от Германия, Англия, Швеция, Финландия, Дания и Източна Европа.

Според доклада в Търговския указател за 2017 година " Роо брандс " има 9 млн. лв. доходи от продажби, които са по-ниски с към 380 хиляди лева спрямо 2016. Печалбата от оперативна активност на сдружението също пада до 57 хиляди лв., до момента в който през 2016 тя е надхвърляла 1.2 млн. лева " Имаме повече разноски за маркетинг и нови артикули, а конкуренцията в бранша става все по-голяма ", разяснява за " Капитал " финансовите резултати Яни Драгов.

" Смарт органик " и " Роо брандс " към този момент имат един заем от 2 млн. евро от Европейската банка за възобновяване и развиване. Сумата е част от проекта за построяването на лична фабрика за 3.3 млн. евро в софийския квартал Княжево. " Обслужваме си заема, само че строителството следва ", разяснява Драгов.

Най-големият дистрибутор на биохрани

" Смарт органик " е най-големият дистрибутор на биохрани и питиета в България. Компанията има сертифицирани индустриални и пакетажни линии и работи непосредствено с биопроизводители.

Днес портфолиото на сдружението съдържа над 1000 продукта, които се оферират под лични марки в над 650 търговски обекта в страната. Около 60% от продажбите са на задгранични пазари в към 50 страни. През 2017 приходите на " Смарт органик " са 24 млн. лв. против 22 млн. лева за 2016 година и 16.7 млн. лева за 2015.

Компанията има дялове и в " Чили хилс фудс " – производител на лютите сосове Chilli Hills, и има дъщерни сдружения в Румъния и Германия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР