Ян Махачек, за LidovkyСпоред професор Гал Брандс от университета Джонс

...
Ян Махачек, за LidovkyСпоред професор Гал Брандс от университета Джонс
Коментари Харесай

Краят на златната ера на глобализацията в световната икономика

Ян Махачек, за " Lidovky "

Според професор Гал Брандс от университета " Джонс Хопкинс " дните, когато страните увеличаваха взаимозависимостта си, без да се опасяват за сигурността си, са към своя край. Глобалната стопанска система се трансформира поради конкуриращи се сили. Пред Америка се откриват някои благоприятни условия, а по света има съществени разтърсвания.

От Студената война насам икономическите изгоди и успеваемостта надвиват над прогнозите за политическия риск. Търговските, финансовите и софтуерните връзки свързаха Китай със международните демокрации. Европейските страни усилиха зависимостта си от съветската сила (най-вече Германия) и вложенията си в Русия (най-вече Великобритания). Стремежът към икономическа облага беше дипломатически подсилен от концепцията, че икономическите връзки ще доведат всички до интерес към световната непоклатимост.

Предположението обаче не се сбъдна. Глобализацията укрепи Китай и Русия, без да лимитира техните упоритости. Още в средата на предишното десетилетие стана ясно, че взаимозависимостта може да ни направи уязвими.

Веригите за доставки като оръжие

Опасявайки се от софтуерното предимство на Китай, администрацията на Доналд Тръмп стартира да оказва напън върху други страни да се откажат от проектираните от Китай телекомуникационни мрежи 5G. Съединени американски щати започнаха да оказват напън върху Германия да спре построяването на " Северен поток-2 ", тъй като в противоположен случай несъразмерната взаимозависимост на Европа от съветския газ може да докара до дипломатически паралич.

Когато по време на пандемията Пекин заплаши, че ще спре значими фармацевтични материали, всички схванаха по какъв начин световните вериги за доставки могат да се трансфорат в стратегическо оръжие.

В този смисъл спорът в Украйна сложи началото на прекратяването на световната интеграция. Западните компании, които пристигнаха триумфално в Русия след края на Студената война, като да вземем за пример корпорацията " Макдоналдс ", към този момент си потеглиха. Американските експортни инспекции и ограничавания отрязаха Русия от актуалните полупроводници. Германия и други демократични страни последователно приключват десетилетията на икономическа интензивност в Русия. Това разцепление, подтикнато от спора, наподобява е единствено въведения към следващи събития.

Китайският президент Си Цзинпин към този момент предизвиква това, което Матю Потингер, заместник-съветник по националната сигурност в администрацията на Тръмп, назова " офанзивна тактика за разграничение ". Това е стратегия, целяща да направи Китай по-устойчив на политическия напън от страна на Запада и да придобие преобладаваща позиция в региона на сериозните технологии. Си Цзинпин има и стратегия за двойна циркулация, която има за цел да укрепи вътрешния пазар на Китай и да направи страната му по-малко подвластна от външните пазари, които могат да спрат работа по време на рецесия.

Според Гал Брандс наподобява неизбежно тази акция да продължи. Отношенията сред Китай и Съединени американски щати се утежняват и Китай няма да желае да се подложи на същите санкции, които Съединени американски щати и съдружниците им приложиха към Москва след нападението над Украйна.

Подобни процеси стартират и в демократичния свят. Европа да вземем за пример последователно се отхвърля от зависимостта си от съветския газ и нефт. Вашингтон приготвя ограничавания върху американските вложения в Китай и върху китайските вложения в Съединени американски щати. Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън употребява термина " приятелско подслоняване ", т.е. пренасяне на производството в по-приятелски настроени към Съединени американски щати страни.

Съединени американски щати работят във все по-тясно съдействие с Япония, където Джо Байдън преди малко беше на посещаване, за основаване на софтуерни вериги и иновационни екосистеми, които ще изхвърлят Китай от играта.

Досега администрацията на Байдън даже не е отменила митата върху китайски артикули, наложени още от Тръмп, макар че това може да забави малко инфлацията.

Прогнозите за геополитическите опасности в този момент надвиват над причините за икономическите изгоди и по-голямата успеваемост.

Икономика на свободния свят

Но може да се каже, че взаимозависимостта несъмнено не е останала в предишното. Миналата година американската търговия с Китай доближи повече от 650 милиарда $, а американски компании като Tesla и Apple работят в по-тясно съдействие с Пекин от всеки път. Въпреки това главната наклонност в международната стопанска система в този момент ще бъде балканизацията, а главните участници ще пазят деликатно своите уязвимости и недостатъци и ще манипулират взаимозависимостта, с цел да получат преимущества. Опитът демонстрира, че изначало процесът ще бъде еволюционен, до момента в който най-после в някакъв миг ще настъпи повратна точка, в която той ще се форсира доста.

В структурно отношение позицията на Америка и демократичния свят не е неприятна. Все отново зад нея е по-голямата част от международното произвеждане и благосъстояние. Ако се задълбочи интеграцията със страни като Индия и се ограничи със противниците, може да се сътвори стопанска система на свободния свят. Нито Китай, нито Русия в миналото ще могат да се сравнят с нейната мощност.

Но, както демонстрира спорът в Украйна, с цел да се подсигурява геополитическата сигурност, доста съществуващи вериги за доставки ще би трябвало да бъдат прекратени, а някои капиталови и търговски навици - изоставени. А стопанската система на един геополитически разлъчен свят несъмнено ще бъде по-нестабилна. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР