Ямболската Окръжна прокуратура предаде на съд трима обвиняеми за серията

...
Ямболската Окръжна прокуратура предаде на съд трима обвиняеми за серията
Коментари Харесай

Трима обвиняеми за взривовете на Петолъчката след 6 години

Ямболската Окръжна прокуратура съобщи на съд трима обвинени за серията гърмежи на Петолъчката. Те са упрекнати за причиняване на гибел по несъобразителност и телесни повреди при нерегламентирано заличаване на муниции, в региона на пътен възел " Петолъчката ".
Тримата са Десислав Д., Иван П. и Иван Т., оповестиха от прокуратурата. Районен съд - Ямбол е насрочил съвещанието си за 01 февруари 2018 година

Припомняме, на 5 юни 2012 година при гърмеж в местността Мараш бяха ранени 8 души. Трима починаха. Взривовете продължиха няколко часа.

Десислав Д. е на 52 година, от София. Той е обвиняем за това, че от 08 февруари 2012 година до 05 юни 2012 година в производствено-складова база за муниции, в землището на село Лозенец, община Стралджа, Ямболско - край пътен възел " Петолъчката ". Десислав Д. като едноличен притежател и шеф на комерсиално сдружение имал контракт с Министерството на защитата.

Той държал и работил с взривни субстанции, съставни на и съдържащи се в муниции за зенитно управляеми ракети, само че не взел нужните ограничения за сигурност за тяхното заличаване. Тези ограничения са планувани в законовите разпореждания. Вместо да унищожи рисковите субстанции посредством взривяване, провел, утвърдил, управлявал и разрешил осъществяването на рисков и неприемлив заради това индустриален развой за необратимо превръщане.

Той бил посредством разснарядяване на бойните елементи на обособени техни съставни детайли - отпадъчни взривни субстанции. В резултат на тази смяна в завод № 1 въз основата на 05 юни 2012 година е имало гърмеж, довел до гибелта на трима души и междинни телесни повреди на други трима души. Деянието съставлява изключително тежък случай - закононарушение по член 338, алинея 3, вр.ал. 1 от Наказателен кодекс, съгласно документите на държавното обвиняване.

На съд е предаден и 55-годишният Иван П. от София. Той е обвиняем за това, че в горепосочените време и място, в качеството си на " Началник произвеждане " в базата, при изпълняван контракт сред Министерство на защитата и комерсиално сдружение, което е било реализатор държал и работил с взривни субстанции в бойни елементи за зенитно управляеми ракети, не взел нужните ограничения за сигурност за тяхното заличаване. Той е упрекнат за същото действие.

На съд е предаден и Иван Т. на 56 година от София. Той е обвиняем за това, че като архитект на взривни работи в комерсиално сдружение сред 20 декември 2011 година до 02 април 2012 година е стопанисвал взривни субстанции. Те са били в производствено-складова база за муниции, в землището на с. Лозенец.

Той също не е взел нужните ограничения за сигурност за заличаване на взривните субстанции, които били в бойните елементи и на тях самите, планувани в законовите разпореждания. Вместо да унищожи взривните субстанции, съдържащи се в бойните елементи и на тях самите, проектирал и създал осъществяването на рисков и неприемлив индустриален развой за необратимо превръщане. Процесът съставлява разснарядяване на бойните елементи на обособени техни съставни детайли - отпадъчни взривни субстанции. Това става в завод № 1 въз основата. В резултат на този развой, на 05 юни 2012 година е избухнал гърмеж, предизвикал гибелта на трима души. Той е упрекнат по същия член като другите двама обвинени. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР