Ямбол. По повод Деня на християнското семейство и на православната

...
Ямбол. По повод Деня на християнското семейство и на православната
Коментари Харесай

Беседа в православен храм „Св. Николай Чудотворец“ в Ямбол

Ямбол. По мотив Деня на християнското семейство и на православната християнска учаща се юноша богословът проф. Ангел Кръстев, учител в Шуменски университет „ Епископ Константин Преславски “, изнесе сказка „ Църквата и фамилията “ в храм „ Св. Николай Чудотворец “.Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол .

В църквата участваха доста младежи, както и няколко фамилии.

Организатори на събитието са Община Ямбол и Ямболска духовна околия на Сливенската епархия.

Богословът напомни езическата конструкция на фамилията при старите българи и славяните, приказва за полигамията, полиандрията, снохачеството при езичниците, които са неразрешени от християнството, за раждането и възпитанието на положителни деца от добротелни и благородни родители.

Проф. Ангел Кръстев оприличи фамилията на домакински храм, а връзката сред мъжа и дамата в брака оприличи на тази сред Христос и Църквата. „ Съпрузите би трябвало да одобряват другия със слабостите му, да го обичат с тях, “ сподели той и посочи, че бракът е тестване, само че съпрузите би трябвало да имат общи полезности и цели.

Накрая Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, благодари на Община Ямбол за поддръжката и на проф. Ангел Кръстев за поучителната сказка, а по-късно се обърна към присъстващите младежи с благопожелание да идват на черква освен на празници, да се изповядват и да се причестяват.

Архимандрит Димитрий подари на присъстващите православен катехизис, евангелие за деца, книги за православното свещенодействие, тайнства и традиции.

В 9:00 часа на 21 ноември, неделя, е началото на празничната Света литургия в храм „ Св. Николай Чудотворец “ – Ямбол. Събитието ще бъде излъчено онлайн на формалната страница на Община Ямбол във Facebook.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР