Ямбол. Общо 230 творби на млади автори от цяла България

...
Ямбол. Общо 230 творби на млади автори от цяла България
Коментари Харесай

Ямбол: Творби на 230 участника се конкурират в творческото предизвикателство за млади художници и писатели „Душата на един извор“

Ямбол. Общо 230 произведения на млади създатели от цяла България постъпиха в Десетото издание на Националния конкурс за млади художници и писатели „ Душата на един извор ”. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Интересът към юбилейното издание, като брой творби, е над два пъти по-голям спрямо предходното издание на биеналето от 2016 година
Конкурсът има за цел разкриване на млади гении в региона на литературата и изобразителното изкуство и стимулиране развиването им в определената от тях креативна област. „ Душата на един извор “ е отдаден на паметта на двама емблематични ямболски създатели - художника Жорж Папазов и изкуствоведа Кирил Кръстев. Организатори са община Ямбол, „ Овергаз ” и фондация „ Млада България ”.
В раздел „ Литература “ постъпилите произведения са общо 114, като по-многобройни са участниците в първа възрастова група – от 15 до 19 години – общо 85 създателя. В по-голямата възрастова група – от 20 до 25 години са постъпили творби на 29 участника.
Кратките литературни форми, които по правилник са: есе, роман или приказка, ще бъдат оценени от жури в състав: Христо Карастоянов, публицист и публицист, притежател на влиятелни награди за литература, Мая Виденова – изпълнителен шеф на фондация „ Млада България ” и Илиана Илиева – създател на поетични книги, представител на „ Овергаз ”.
В раздел „ Изобразително изкуство “ са постъпили картини на общо 116 участника. При по-малките техният брой е 70, а участниците над 20-годишна възраст са 46. Картините на младите художници ще журират: Петко Йорданов - ваятел, шеф на Художествена изложба „ Жорж Папазов ” – Ямбол, Георги Павлов – лекар по изкуствознание и изобразителни изкуства, помощник в катедра „ Плакат и образна връзка ” на Национална художествена академия – София, член на Управителния съвет на Камара на дизайнерите в България, както и Маргарита Дончева – лекар по изкуствознание и изобразителни изкуства, учител по рекламна графика в НХГ „ Димитър Добрович “ – Сливен.
Журирането на творбите е анонимно, като резултатите от класирането ще бъдат оповестени до 4 май, петък.
И тази година състезанието Душата на един извор “ притегли интереса на създатели от всички краища на България. Постъпили са творби, в това число на такива, живеещи отвън рамките на страната.
Отличените на призовите места произведения във всяка от категориите и възрастовите групи, както и други номинирани творби ще бъдат включени в едноименния алманах, какъвто обичайно се издава във всяко издание на състезанието.
Награждаването на спечелилите и представянето на отличените произведения в специфична галерия ще бъде на 8 юни 2018 година, в Художествена изложба „ Жорж Папазов “ в Ямбол.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР