Ямбол. На 18 септември в Ямбол стартират двудневните чествания, посветени

...
Ямбол. На 18 септември в Ямбол стартират двудневните чествания, посветени
Коментари Харесай

510 години ямболски Безистен – сградата, символ на града, чества над 5-вековен юбилей и 4 години от преобразуването й в модерен интерактивен музей

Ямбол. На 18 септември в Ямбол започват двудневните празнувания, отдадени на две значими годишнини, свързани с Безистена – постройката знак на града. това оповестиха от пресцентъра на Общината . Най-емблематичният архитектурен монумент в Ямбол отбелязва 510 години от построяването си. В продължение на повече от пет века Безистенът е натурален център на градското ядро и през множеството време е функционирал като затрупан пазар. Той е единствената в България непокътната постройка от този вид и е оценен като един от най-красивите покрити пазари на Балканите.
След като последните десетилетия бе потопен в давност, от 2015 година Безистенът отвори порти към този момент като съвременен културно-информационен център с Интерактивен музей, впечатляващ всички гости с високотехнологично си компютърно съоръжение и атрактивни експозиции. Безистенът бе реновиран по европейски план, предпазен от община Ямбол.
С възраждането на постройката за нов живот тя се трансформира и в естествено средище на културния живот в града като желано пространство за концерти, изложения, настоятелен конгреси и други събития. Именно по тази причина честванията на двете годишнини минава под наслов „ Безистенът – място за срещи “.
Едноименна експозиция от живописни платна ще даде началото на двудневната стратегия. Днес от 18.00 часа ще бъде открита изложбата на ловешкия художник Тихомир Витков. Артистът предизвика въображението на публиката с платна, представящи човешки облици, обрисувани в камъните на неповторимата постройка. Тихомир Витков работи като сценограф за ловешките трагичен, куклен и музикален спектакъл. Председател е на сдружението „ Синя зона ”, което сплотява създатели с увреждания и работи, с цел да подтиква тяхната обществена интеграция.
Утре – 19 септември, когато се навършват 4 години от откриването на актуализирания Безистен, празникът продължава с Ден на отворените порти, а в пространството към постройката на пл. „ Освобождение “ ще бъде експонирана галерия „ Щрихи от Ямбол “ с показване на произведения от летните действия в Безистена. Ще бъдат връчени дипломи на всички участници в ателиетата: „ Фото-фабрика “ с фотографа Стефан Каменов и в креативната работилница за шевици на Татяна Йовчева.
В 13.30 часа, в зрителната зала на равнище „ Настояще “ ще бъде показана презентацията „ Да отворим албума Безистена… “, отдадена на 510 години от построяването му. Историята на постройката, претъпяла през годините разнообразни промени както в образа си, по този начин и в предназначението си, ще опише Христина Женкова, организатор в Регионалния исторически музей.
Кулминацията на честванията е концертът на органовия клас на проф. Нева Кръстева от 18.00 часа. Програмата включва барокова, ренесансова и модерна музика за органи и ансамбли – орган, виола да гамба, блокфлейта, глас. Специален посетител е Красимира Султанова, концертмайстор на Камерен оркестър „ Дианополис “. Билети за концерта могат да бъдат закупени авансово на място в Безистена.
Събитията от празничната стратегия са включени в Европейските дни на наследството, самодейност на Министерството на културата, като част от европейската самодейност на Съвета на Европа и на Европейската комисия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР