Ямбол. Граждани и родственици на ямболския учител, поет и революционер

...
Ямбол. Граждани и родственици на ямболския учител, поет и революционер
Коментари Харесай

Ямбол отбеляза 159 години от смъртта на будителя Ради Колесов и 145 години от обесването на революционерите Георги Дражев, Жеко Андреев, Атанас Кратунов и Захари Величков

Ямбол. Граждани и роднини на ямболския преподавател, стихотворец и бунтовник Ради Иванов Колесов /26 ноември 1837 година – 29 юни 1862 г./ уважиха паметта му на неговия гроб в църквата „ Света Троица “. Днес се навършват 159 години от гибелта на възрожденския будител. Това оповестиха от пресцентъра на Общината.

На днешния ден се навършват 145 години от гибелта на революционерите Георги Дражев и Жеко Андреев, участници в Априлското въстание. Дражев е ръководител на Ямболския революционен комитет, Жеко Андреев е знаменосец на ямболската чета.
Техните приятели Атанас Кратунов и Захари Величков са обесени в Одрин на 28 юни.

Антон Шиков, ръководител на Общински съвет – Ямбол, сервира венец от името на кмета на община Ямбол Валентин Ревански и от Общинския съвет, роднина на Ради Колесов. „ Всяка година се събираме тук, с цел да почитаме преподавател. Рядко, за жалост, в наши дни се случват тези неща. Хората не помнят, че всичко е почнало от просвещението, без него нямаше да има нито Левски, нито Ботев. Започва от Паисий, който, написвайки неговата „ История “, пробудил в главите на българите мисълта, че те са обособен народ с минало и би трябвало да имат бъдеще... За мен днешната колекция символизира почитта към образованието и към даскалите, които са възродили България. Да, след това е имало борци за независимост, само че всичко стартира с образованието. Да отдадем респект към учителите, “ показа Антон Шиков.

Жечка Ганкова, ръководител на Инициативен комитет „ Наследници на рода Чапърови “, сподели, че името на Ради Колесов е маркирано на няколко места в България, само че по-важно е хората да почувстват в сърцата си значимостта на тази дата: „ На 29 юни преди 159 години каргонлии се стичат до дома на Ради Колесов и до неговия гроб, с цел да го изпратят в последния му ден. На това място произнася слово неговият възпитаник Злати Паламидов, което развълнува всички присъстващи... Ради Колесов можем да го наредим до националните герои. Затова бихме желали той да бъде уважаван всяка година на общоградски събирания, както се празнуват националните герои. Не би трябвало да забравяме, че на днешния ден – 29 юни 1876 година, са обесени революционерите Георги Дражев и Жеко Андреев на разнообразни места до Каргонския мост. Не би трябвало да забравяме и другите – Атанас Кратунов и Захари Величков, обесени на 28 юни 1876 година в Одрин. “

Фамилията на Ради Колесов е Чапъров. Колесов е псевдоним от занаята на татко му – кочияш, който майсторил „ колеса “ за каруци. Неговият витален път е къс – единствено 25 години, само че колелото на живота му се движи на бързи обороти и той реализира доста за малко време. Учи в „ Даскалоливницата ” в град Елена, където се среща с Георги Раковски, включва се като писар и касиер на формиращата се чета на Капитан Дядо Никола.

В резултат на избухналото и провалено въстание Ради Колесов е хванат и хвърлен в затворническа килия, където изяжда листата с имената на всички участници, с цел да не попаднат те в ръцете на османците. Прекарва 2 години и 7 месеца в търновския затвор, където се разболява от туберкулоза. Колесов не престава да се занимава с книжовна активност - превежда от съветски „ Повест на Гнерих Айсенфелский ”, издадена през 1859 година. В пандиза той стартира да превежда известен превод на биографията на Александър Македонски.

През 1859 година богати българи събират пари и 21-годишният Колесов е освободен. Поканен е за преподавател в учебното заведение при черквата „ Св. Георги ”, където преподава от 1860 до гибелта си през 1862 година. Славата на класното учебно заведение, в което преподава с Добри Чинтулов, който по това време също е преподавател в Ямбол, притегля нови възпитаници.

Завладени от концепциите на Раковски, Колесов и Чинтулов сплотяват ямболци против домогванията на фанариотите и градът се включва интензивно в битката за църковно-национална самостоятелност против Цариградската патриаршия. Първите резултати са, че свещениците в Ямбол и близките села стартират да служат на български език.

Колесов приключва превода на биографията на Александър Македонски и на брошура с безконечен календар, които издава през 1861 година в Цариград. Най-ценното негово съчинение – песнопойката „ Гуслица ”, представлявала дребна антология, съдържаща любовни, национални и учебни песни и стихотворения и е отпечатана през 1862 година в Цариград, само че за жалост нито един образец не е непокътнат.

В една от стаите на метоха при църквата „ Св. Георги ” през 1862 година той дава концепцията за основаването на първото в Ямбол „ Благодетелно българско читалище ”, което да послужи и за прикритие на революционен комитет.

В началото на 1862 година годеницата му Донка Ташкова се разболява и умира. В средата на юни същата година Колесов научава, че Хаджиставревата буна в Северна България, в която е считал да включи и ямболци, се е провалила. Потресен от тази новина, Колесов получава кръвоизлив от туберкулозата. В същото време до ямболският каймакамин идва разпореждане за незабавното арестуване на учителя, само че неговият покровител хаджи Васил Драгоев съумява да издейства от управляващите отсрочване на ареста до оздравяването му.

На 29 юни 25-годишният бунтовник и просветник, преподавател, преводач, стихотворец и национален будител Ради Иванов Колесов умира.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР