Ямбол. Българската православна църква почита днес паметта на Свети Харалампий

...
Ямбол. Българската православна църква почита днес паметта на Свети Харалампий
Коментари Харесай

791 жители на област Ямбол празнуват имен ден на Свети Харалампий

Ямбол. Българската православна черква уважава през днешния ден паметта на Свети Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата и свещеник Магнезийски, живял през II век в Магнезия, Мала Азия. Той бил доста правоверен и още приживе посочил своята святост, разпространявайки Божието слово. В края на своя живот бил подложен на жестоки мъчения от римския император Септимий Север, с цел да се откаже от Христос. Той оставал хладнокръвен, а вярата му лекувала всички рани и всяка заран те зараствали по чудноват метод. Осъден на гибел през 198 година, Свети Харалампий умрял на 113-годишна възраст, преди да бъде посечен.

Според националните вярвания празникът се смята за един от последните в зимния ритуален цикъл. Вярва се, че от този ден нататък хората стартират да обработват земята, откакто зимата си е отишла със Свети Атанас.

Празникът се уважава още и като Ден на пчеларя. По време на църковната работа се носи в храмовете мед за благословение, с който по-късно се намазват прясно изпечените питки и се раздават за здраве и дългоденствие. Медът, който остане, се резервира през цялата година, смята се за лековит.

На днешния ден в Ямбол честват 791 именици – 474 мъже и 317 дами.

При мъжете най-разпространеното име е Валентин 359 души, следвано от Валери – 57, Пейчо – 31, Пейо – 19, Ламбо – 5, Харалампий – 3.
Най-многобройни при дамите са празнуващите с името Валентина – 221. След него се подреждат Валерия – 48, Валя – 47, Пейка – 1.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР