Яковете живеят в района от хиляди години. Те се използват

...
Яковете живеят в района от хиляди години. Те се използват
Коментари Харесай

Бял Апокалипсис! Снежно Бедствие Зарина В Средата На Май! Осеяно Е С Трупове!

Яковете живеят в региона от хиляди години. Те се употребяват освен за производството на мляко и месо, само че и за превозване на артикули, а и се явяват значима част от бита и културата на локалното население.

" Проходът беше изчистен преди пет дни, нашият екип неотложно отиде в региона, където бяха открити последствията от нещастието ", сподели Ядав.

Властите са разкрили мъртвите якове в долината Мукутанг в северната част на страната.

Обикновено от сходни нещастни случаи годишно умирали от 10 до 15 яка, тази година броят на жертвите е най-високият, прочут в историята.

" Полагат се старания за спасяването на още 50 яка, които към момента са в капан в региона ", е съобщил представител на държавното управление.

Собствениците на мъртви животни ще получат обезщетение в размер на 30 000 рупии на животно.

Любопитни обстоятелства:

Якът (Bos grunniens), именуван още тибетски крепък, е наедрял бозайник от разред Чифтокопитни с дълга гъста кафява четина. Следва да се означи, че в Тибет " крепък " се назовават единствено мъжките животни, а женските са дри.

Знаете ли, че якът се среща и в България?

От края на 20 век се вършат опити за изкуствено заселване на якове в България, като през 2005 в страната има към 17 екземпляра, а през 2011 и 2012 година - 18 бр.

Животните са в региона на Витиня.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР