Ядрено изнудване, незаконно анексиране на територия, стотици хиляди руски мъже,

...
Ядрено изнудване, незаконно анексиране на територия, стотици хиляди руски мъже,
Коментари Харесай

The New Yorker: Ами ако вече водим Трета световна война с Русия?

Ядрено изнудване, нелегално анексиране на територия, стотици хиляди съветски мъже, събрани и изпратени на фронтовите линии в Украйна, мистериозно взривени подводни газопроводи за Европа. След безкрайни спекулации към този момент можем да го кажем сигурно: по този начин реагира Владимир Путин, когато е притиснат в ъгъла, написа Сюзън Б. Гласър в The New Yorker.

През седемте ужасни месеца на война в Украйна президентът Джо Байдън се придържаше към твърда линия, когато става дума за съветската инвазия: задачата му е да помогне на Украйна да завоюва, като в същото време подсигурява, че успеха няма да провокира Трета международна война. Но защото през последните дни съветските сили претърпяха неуспехи на бойното поле, подпомагани от Съединени американски щати, Путин реагира, като ускори натиска. Далеч не е ясно по какъв начин Вашингтон ще може да продължи да преследва и двете цели по едно и също време, като се има поради, че Путин държи Украйна - и останалия свят - заложници на своите претенции. В петък Путин удостовери резултатите от това, което администрацията на Байдън строго назова " фиктивни " референдуми ", като предлог да разгласи окупираните от Русия територии в Украйна за част от съветската страна. Как може Байдън, или украинският президент Володимир Зеленски, или някой различен, който има вяра в интернационалния ред, да се съгласи с това?

И въпреки всичко Доналд Тръмп и възходящата секта на пропутински мажоретки в консервативните медии - като Тъкър Карлсън - упорстват за още повече отстъпки за Русия в отговор на ескалиращите закани на Путин. Онази вечер Карлсън, без да цитира никакви доказателства, упрекна Съединените щати, че по някакъв метод са изиграли роля в офанзивите против газопроводите " Северен поток ". Чарли Кърк, един от най-скандалните измежду младшите тръмписти, спекулира, че това е " евентуална интервенция по междинните избори " и че американските разследващи организации би трябвало да се смятат за " отговорни, до момента в който не се потвърди, че са почтени " - ужасяваща клюка, радостно повторена по съветската държавна телевизия. Бившият президент - който по време на ръководството си направи толкоз доста, с цел да отслаби НАТО и да подкопае американските съдружници, като в същото време възхваляваше Путин - даже се предложи като медиатор. В сряда в обява в Truth Social, неговата обществена медийна платформа, по Оруел, той настоя, " сключете контрактувана договорка СЕГА ".

Което, несъмнено, е тъкмо това, което Путин желае от Тръмп да каже. След като украинската контраатака в региона на източен Харков този месец изтласка съветските сили назад към личната им граница, Путин отговори с нови провокации, предопределени да принудят Запада да седне на масата за договаряния, защото неговото извънредно брутално, само че неумело използване на военна мощ не съумя. Това най-малко е консенсусното мнение на доста от най-умните наблюдаващи на Кремъл в Америка.

Както Александър Вършбоу, който бе дипломат на Съединени американски щати в Москва по време на моя мандат там като сътрудник на Washington Post, ми сподели: " След като не съумя да спре украинците на бойното поле, Путин се пробва да изтръгне успеха от челюстите на провалянето с политически средства ". Руският водач, добави Вершбоу, се надява, че " той може да отслаби консенсуса на Алианса и да изплаши Запада да понижи военната си поддръжка за Киев от боязън да не форсира съветската приложимост на нуклеарни оръжия за отбрана на " родината ". Саботажът на тръбопроводите " Северен поток " в допълнение ускорява облика на Путин като вманиачен, което може да убеди някои съдружници да упорстват за преустановяване на огъня и договаряния, което неизбежно би означавало Украйна да се откаже от обилни количества територия ". Ужасно неприятна договорка.

Изглежда ясно, че договарянията в този момент биха били изключителна отстъпка сама по себе си по отношение на варварството и желанието на Путин да заплаши с нуклеарен спор. И въпреки всичко освен тръмпистите приканват с по неотложност за мир посредством договаряния, откогато Путин се зарече при започване на септември да " употребява всички налични оръжейни системи " и предизвести: " Това не е блъф ".

Дали е по този начин? През уикенда съветникът по националната сигурност на Байдън, Джейк Съливан, даде обещание " пагубен " отговор, в случай че Путин употребява нуклеарни оръжия на бойното поле в Украйна. Американските военни чиновници без подозрение са дали доста съществени разновидности, които Съединените щати да обмислят при подобен сюжет, в това число непосредствено влизане във войната на страната на Украйна - тъкмо сюжет на Трета международна война, който Байдън е толкоз решен да избегне.

Гледайки всичко това, е мъчно да не си помислим какъв брой постоянно през последните две десетилетия Западът групово не съумя да разбере Путин вярно - или въобще да го разбере. През лятото Aspen Strategy Group ме помоли да изнеса презентация за Русия във война и това, което направи усещане в моето проучване, беше броят пъти и разнообразието от способи, по които Съединени американски щати и техните съдружници са пропуснали задачата в разбирането на Путин в сериозни моменти от дългия му мандат като актуален съветски цар.

Отново и още веднъж Путин се възползва от използването на военна мощ, с цел да реализира другояче недостижими политически облаги. Той пристигна на власт посредством поощряване на войната в сепаратистката съветска провинция Чечения. Той изпрати съветски войски в Грузия и Сирия, а през 2014 година и в Украйна. Всеки път имаше безкрайни кръгове от спекулации в западните столици за това по какъв начин да се сътвори " изходна рампа ", която най-сетне да накара Путин да приключи нахлуването си. Путин просто продължи да се движи по " автомагистралата ".

Така че, да, аз съм скептична, когато чуя последния кръг от диалози за " изходна рампа ". Ако има нещо, което научих, като следих Путин през цялото това време, то е, че той не е човек, който се отдалечава от борба или отстъпва, до момента в който губи - ескалацията е неговата игра и до момента той е доста, доста умел в това. Както се изрази Moscow Times в занимателен репортаж от вътрешността на Кремъл, " Путин постоянно избира ескалацията ".

В четвъртък разговарях с съветския специалист Фиона Хил. Тя ми сподели, че има вяра, че има детайл на самозаблуда в огромна част от сегашния коментар по отношение на опцията Вашингтон и Западът да продължат да поддържат Украйна, като в същото време заобикалят спор с Путин - който в края на краищата стартира войната си против Украйна не през февруари, а преди осем години, когато нахлу в страната и нелегално анексира Кримския полуостров. Що се отнася до Хил, ние към този момент се бием в Трета международна война, без значение дали го признаваме или не. " Ние сме в това отдавна и не успяхме да го разпознаем ", сподели тя.

Нейната смразяваща мисъл повдига изпепеляващ въпрос за политиката на Съединени американски щати: в случай че задачата е да се избегне спор, в който към този момент се бием, тогава би трябвало ли останалата част от метода на Вашингтон към съветската експанзия да бъде преразгледана? Начинът на мислене на Хил е една от аргументите да има засилени апели от страна на доста наблюдаващи на Русия да не се преклоняват пред настояванията на Путин в миг, когато неговите недостатъци и тези на системата му са толкоз ясно разкрити.

Съществува и въпросът, че Путин заблуждава Запада. Ние във Вашингтон надали имаме монопол върху неправилните догатки, които са движещ фактор в интернационалните връзки. Всъщност доста индикатори демонстрират, че те са главната причина за тази война. Путин освен не съумя да разбере, че украинците ще устоят и ще се борят против неговата агресия; той също по този начин не съумя да планува, че Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО ще останат обединени и ще финансират украинската опозиция. Фалшивото анексиране на повече украинска територия от Москва наподобява евентуално ще докара единствено до повече западни наказания - и вероятното разширение на войната, която Путин от ден на ден наподобява, че губи. " Проблемът, несъмнено, е, че ние го тълкуваме неправилно, само че и той ни пояснява неправилно ", означи Хил.

Ядрен конфликт сред засегнат, намусен съветски деспот и все по-разтревожения съюз на НАТО - с Украйна, хваната в капан по средата - е съвсем най-лошият сюжет за свят, който надали се нуждае от нова рецесия.

Ще резервира ли Вашингтон курса?
 Украйна не изключва лимитирана нуклеарна война с Русия
Украйна не изключва лимитирана нуклеарна война с Русия

Според главнокомандващия украинската войска вероятността за Трета международна война е забележима
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР