"Ядрената авария във Фукушима се случи точно в момент, в

...
"Ядрената авария във Фукушима се случи точно в момент, в
Коментари Харесай

Цанко Бачийски: Модернизацията на АЕЦ „Козлодуй“ е постоянен процес

"Ядрената повреда във Фукушима се случи тъкмо в миг, в който се говореше за подем на нуклеарната сила и тя нанесе сериозен удар върху промишлеността и настрои публичното мнение, само че това пък това даде опция да се търсят повече решения за повишение на сигурността на нуклеарните централи. " Това сподели пред БНР Цанко Бачийски, ръководител на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) във връзка отбелязването през днешния ден на

Председателят на Агенцията за нуклеарно контролиране уточни още, че програмата за рационализация на пети блок на АЕЦ "Козлодуй " е приключила преди няколко години, само че дейностите в тази посока са непрекъснати.

"Има проект и стратегия за сигурност и рационализация, които не престават непрекъснато. Що се отнася до плана за повишение на мощността, той също завърши преди 2-3 години. И по този начин АЯР издаде позволения за работа на нараснала мощ и това се включи към продължените лицензи на пети блок до 2017-а и на шести блок до 2019 година.

В момента VI блок е зареден напълно с усъвършенствано гориво и няма съображение да считаме, че има проблеми с него ", разясни още Цанко Бачийски.

"Няма съображение да считаме, че има проблем с това гориво. "

Той добави също и за бъдещите благоприятни условия за потребление и на друго гориво.

"В момента се изследва опцията за лицензиране на друго гориво, за което ще би трябвало да се покажат документи и разбор за сигурността на това гориво - оценка на горивото и при положение на развиване на някаква повреда.

"Ако се наложи след време ще желаяме и външни специалисти за оценка на тези документи и разбори. При състояние, че нямаме въпроси ще може да се издаде позволение, това е естественият пътят за въвеждане на нови неща в енергетиката. Но с изключение на анализите е доста значим експлоатационния опит, да вземем за пример в Украйна към този момент шест нуклеарни блока работят с такова американско гориво. "

Според него няма проблем реакторите, доставени за АЕЦ "Белене ", да бъдат употребявани за 7-ми и 8-ми блок на централата в Козлодуй. По думите му всичко зависи от качеството и сигурността на плана за нова нуклеарна мощ, който ще бъде показан.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР