XVI-то издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци -

...
XVI-то издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци -
Коментари Харесай

„България танцува“ с над 1200 участници в Димитровград

XVI-то издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци - типичен балет, присъщи и модерни танци " България танцува`2022 " започва от през днешния ден в димитровградската спортна зала " Младост ".

В 3-дневната конкуренция ще вземат участие над 1200 танцьори от 42 обединения в България в 48 спортни категории и три танцови стила - типичен балет, присъщи и модерни танци. Сред тях са и ученици на Националното учебно заведение по танцово изкуство-София, Националното учебно заведение за музикално и танцово изкуство „ Добрин Петков ”-Пловдив, Националното учебно заведение за музикално и театрално изкуство „ Проф.Панчо Владигеров ”-Бургас и Националното учебно заведение по изкуствата „ Добри Христов ”-Варна.

Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се реализира с поддръжката на Министерство на образованието и науката и Община Димитровград. Организатор е Общински център за танцово изкуство „ Галаксико “ с началник Тихомир Митев.

Официалното разкриване ще е от 13ч. на следващия ден. Участниците ще поздрави заместител кметът на общината Яшо Минков, а Есил Дюран ще показа пред публиката неизпълнявана досега ария " Аз те мисля, Родино! ".

В състава на журито тази година са: проф.Хикмет Мехмедов, Небойша Славкович – зам.председател на сръбската танцова федерация и интернационален арбитър към Световната танцова организация (IDO), Марта Петкова – основен живописен началник на Софийската опера, Никола Хаджитанев – премиер-солист на Софийска опера и балет, прима-балерината на Софийска опера и балет Дарина Бедева и Весела Василева – учител по типичен балет в Националното учебно заведение по изкуствата „ Проф. Веселин Стоянов “ – Русе.

По преценка на конкурсната комисия всички класирани от първо до трето място в IV-та възрастова група - сола ще имат опция да бъдат признати без прелиминарен приемен изпит в катедра „ Хореография “ на АМТИИ „ Проф.Асен Диамандиев “ – Пловдив. Национални стипендии по програмата на Министерство на културата за протекция и стимулиране на деца с изявени способности ще получат класираните на I, II и III място в IV възрастова група, категория - соло, в разделите за типичен балет, присъщи и модерни танци. Сред премиите е и стипендия от доцент доктор Диляна Никифорова за образование в Балетна академия „ Марян 2023г. “

Наградния фонд включва: Купа на Кмета на Община Димитровград за изцяло показване на колектив; Гран При на Министерство на Културата; Гран При на Министерство на Образованието и науката; Купи за най-хубаво показване на колектив за всяка жанрова категория - типичен балет, присъщи танци и модерни танци; плакети за І, ІІ и ІІІ място – групови осъществявания за всяка възрастова група и жанрова категория; медали за І, ІІ и ІІІ място за самостоятелните осъществявания и дуети за всяка възрастова група и жанрова категория; дипломи за всички участници, класирали се на І, ІІ и ІІІ място в другите жанрови и спортни категории и възрастови групи; парични награди за колективи с най-високи резултати в състезанието, обезпечени от Община Димитровград: първо място - 500 лева, второ- 300 лева и трето- 200 лева

Очаква се награждаването на спечелилите да е след 16 ч. на 20 ноември (неделя).
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР