Кипиегон, която също е двукратна олимпийска шампионка, финишира за 3:52.96

...
Кипиегон, която също е двукратна олимпийска шампионка, финишира за 3:52.96
Коментари Харесай

Себастиан Коу за финала на 1500 метра при жените: Това беше едно от най-добрите състезания, които съм гледал

Кипиегон, която също е двукратна олимпийска шампионка, финишира за 3:52.96 минути. Гудаф Цегай от Етиопия и британката Лора Мюър, които бягаха с нея до последните 300 метра, взеха сребро и бронз съответно с 3:54.52 и 3:55.28 минути.

" Това беше едно от най-добрите състезания, които съм гледал. Бях поразен, седях там, опитвайки се да се опомня. В един момент разбрах, че все още е в рамките на световния рекорд при 800-е метра. Погледнах първата обиколка за 51.1 секунди и си помислих " какво се случва ", каза Коу пред журналисти.

" Това беше наистина интересно състезание, защото решението на Цегай да дръпне на Кипиегон в началото, това всъщност не се случи. Най-смела беше Лора. Нейното решение да се бори докрай – това беше едно от страхотните изпълнения ", добави той.

Южноафриканката Кастер Семеня, на която не е разрешено да се състезава на дистанции от 400 метра до една миля според правилото за разликите в сексуалното развитие (DSD) на Световната атлетика, което се опитва да изключи тези с " нечестно " ниво на тестостерон от състезания при жените.

31-годишната Семеня ще стартира в сериите на 5000 метра в сряда, 13 години след като привлече вниманието на света и предизвика все още продължаващ дебат за DSD атлетите.

Две други африкански DSD атлетки Беатрис Масилинги от Намибия и Аминату Сейни от Нигер, участваха в полуфиналите на 200 метра и Коу каза, че се радва да ги види в Юджийн.

" Целият ми подход към това беше около приобщаването, но ние винаги сме се ръководили от науката. Ясно е, че тестостеронът е ключовият фактор за ефективността. Разбира се, признавам, че с DSD и с транссексуалните това са обществени проблеми, но моята отговорност е да защитя целостта на женския спорт ", коментира президентът на Световната атлетика.

Коу каза, че от 400 метра до миля са разстоянията, за които са успели да направят научен доклад и да покажат предимството на тестостерона.

" Тук не става дума за спортист, за държава, за континент, а за набор от разпоредби, които Спортният арбитражен съд е потвърдил като пропорционални, необходими, реалистични и те са, за да се спазват ", добави той.

Изненадващо, предвид дългата и шумна битка на Семеня с ръководството на спорта, Коу каза, че никога не я е срещал.

" Ще се запознаем. Тя отговаря на условията да бъде тук и ако избере да се състезава в бягане, което не е на ограничена дистанция, това зависи изцяло от нея и ще получи същото отношение като всеки спортист ", коментира Коу.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР