Westinghouse Electric Company обяви, че активната зона на 3-ти енергоблок

Westinghouse Electric Company обяви, че активната зона на 3-ти енергоблок ...

Трети енергиен блок на „Южно Украинската АЕЦ рабито изцяло с ядрено горива на Westinghouse.Westinghouse Electric Company обяви, че активната зона на 3-ти енергоблок в „Южно-Украинска“ АЕЦ, разположена до град Южноукраинск, Николаевска област в Украйна, експлоатираща се от Националната компания за атомна енергетика Енергоатом на Украйна, е заредена изцяло с ядрено гориво тип ВВЕР-1000, произведено от Уестингхаус. Това е първият енергоблок в Украйна, който се експлоатира с активна зона, напълно заредена с ядрено гориво тип ВВЕР-1000 на Уестингхаус.

„Уестингхаус започна да доставя ядрено гориво за Украйна през 2005 г. със зареждането на първите тестови касети в активната зона на 3-ти енергоблок на „Южно-Украинска“ АЕЦ – заяви Азиз Даг, вицепрезидент и управляващ директор на Уестингхаус за регион Северна Европа. – Ние сме горди с нашата подкрепа към усилията на Украйна за диверсификация на енергийните източници чрез доставката на ядрено гориво тип ВВЕР-1000 за нашия клиент Енергоатом.“

В момента Уестингхаус доставя гориво за 6 от 15 ядрени енергоблока в Украйна. От 2021 г. броят на енергоблоковете, в които ще се зарежда ядрено гориво на Уестингхаус, ще бъде увеличен на 7.

„В последните няколко години Уестингхаус извърши сериозни инвестиции с цел подобряване на услугите за доставка на ядрено гориво, които предоставяме за Енергоатом – заяви Мишел Деуит, старши вицепрезидент на направление „Ядрено гориво“ в Уестингхаус. – Инсталирали сме производствени линии за ядрено гориво тип ВВЕР-1000 и имаме готовност за доставка на ядрено гориво за допълнителни договори и поръчки.“

Ядреното гориво, което се доставя от Уестингхаус, се произвежда в завода на компанията за ядрено гориво във Вастерос, Швеция. Енергията от атомни електроцентрали продължава да бъде важен източник на електроенергия за Украйна, осигуряващ приблизително 50% от произведената в страната електроенергия.

 

Източник: 3e-news.net