[warsaw-airport.com] Още по темата Видео: Как ще изглежда новото истанбулско

...
[warsaw-airport.com] Още по темата Видео: Как ще изглежда новото истанбулско
Коментари Харесай

Полша започна проучване за строеж на най-големия европейски авиационен хъб

[warsaw-airport.com] Още по тематиката
Видео: Как ще наподобява новото истанбулско летище
от Дневник,2 май 2018
Две български летища завоюваха приз за най-бързо възходящ трафик на пасажери в Европа
от Дневник,24 юли 2017 Президентът на Полша даде предписание да стартира развой за строителство на ново летище в страната с упоритост то да стане едно от най-натоварените в Европа и света. Централният информационен аеропорт (CPK) би трябвало да обслужва до 45 милиона пасажери на първата фаза, а в окончателния вид броят им може да надвиши 100 милиона души.

В момента единствено едно летище в света - " Хартсфийлд-Джаксън " в Атланта, Съединени американски щати - регистрира поток от пасажери над 100 милиона души. По публични данни лондонското " Хийтроу " (най-натовареното в Европа) регистрира за предходната година 78 млн. пасажери.

Международното летище " Фредерик Шопен " във Варшава е обслужило през 2017 година близо 16 милиона пасажери (малко повече от това в Прага) и се счита, че това е лимитът на опциите му. То е намерено през 1934 година, разрушено е по време на Втората международна война, а през последните няколко години в модернизацията му бяха вложени нови средства. Намира се на 10 км от центъра на столицата и обслужва над 300 полета всеки ден.

Концепцията за транспортен хъб в тази част на Европа бе приветствана от IATA като " визионерска " и " гледаща към бъдещето ", защото в Европа към този момент има закъснение на скоростта, с която се обработват пасажери за полет. Идеята се вписва добре и в тактиката на националния транспортьор LOT, който бе избавен с обществени средства от банкрут през 2012 година, откри няколко нови линии до далечни места като Астана и Лос Анджелис, а през 2018 година възнамерява нови 12 дестинации, измежду които е и Сингапур.

Проектът има и съществени съперници, съгласно които той е знак на грандоманските хрумвания на ръководещите и ще е в яростна конкуренция с новото летище на Берлин едвам на към 500 км на запад. Полша има няколко доста дейни районни летища, които може да загинат, когато проработи централният хъб. Освен това сходни директни центрове са мощно подвластни от интернационалните полети - най-вече тези на дълги дистанции, и в случай че пасажерите продължат да употребяват познати места като Франкфурт, Париж или Амстердам, цялото начинание ще се окаже губещо.

Все още не е несъмнено точното място на СРК, само че като най-вероятно се показва пространство от към 3000 хектара в региона на Стануславув сред Варшава и Лодз. На това място (около 40 км от столицата) летището ще се намира на не повече от два часа и половина път от всички огромни полския градове без Шчечин, който е покрай границата с Германия.

Реалното строителство би трябвало да стартира в края на 2019 година Преди това през 2018 година би трябвало да се дефинира оптималното покритие на капиталовия регион (в момента той е малко над 66 кв. км), да се проведат публични разисквания и да се разгласява отчет за плана. След това стартира година и половина за договаряния на вложителите с жителите на региона и притежателите на терени.

За 2019 година е плануван вторият стадий - публично установяване на обсега на бъдещото летище с два разновидността за разположението му и привършване на договарянията с локалното население. През 2020 година дефинитивно би трябвало да се уточни къде ще е СРК и терените да станат благосъстоятелност на страната.

Летището, на което ще има и жп гара и бизнес център, би трябвало да проработи през 2027 година и да стартира създаване на подвеждаща към него инфраструктура с потенциал да поема 100 милиона пасажери годишно. Предварителните калкулации слагат вложенията в границите на 30-35 милиарда злоти (7.2-8.4 милиарда евро), в това число за шосейна и жп инфраструктура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР