Взривяването на язовир Нова Каховка“ причини водно бедствие в много

...
Взривяването на язовир Нова Каховка“ причини водно бедствие в много
Коментари Харесай

Тактиката на „опожарената земя“: През 1941 г. Съветският съюз взривява „Днепърската“ ВЕЦ

Взривяването на язовир „ Нова Каховка “ аргументи водно злополучие в доста обитаеми места по течението на река Днепър. „ Каховка “ Водноелектрическа централа е последният от каскадата от шест водноелектрически централи по Днепър.

Той обезпечава вода за Южна Украйна и Крим

Това не е първият взривен във военно време язовир по Днепър .

Германското нападение над Съветския съюз принуждава руското управлението да схване тактиката на „ опожарената земя “. По този метод се цели агресорът да остане на земя без жилища, техника, храна и други

За задачата „ Днепърската “ Водноелектрическа централа край Запорожие е взривена. Това се трансформира в най-голямото разрушително събитие след опожаряването на Москва през 1812 година от войските на Наполеон, написа The Guardian.

Язовирната стена е издигната за 8 години и зарежда най-голямата тогава водноелектрическа централа в Европа.

Снимка: Getty Images

През август 1941 година Москва оповестява за патриотичното разрушаване на „ Ленинския “ язовир. Тогава немските войски са пробили Киев и индустриалните центрове като Запорожие, Херсон и Одеса, като са на западния бряг на Днепър.

Взрива на язовира и централата преди 82 години предизвиква наводнения и прекъсване на електричеството, само че дава време за евакуация на източния бряг на реката и изнасяне на заводската техника.

Германските сили също нанасят удари по язовира при изтеглянето си през 1943 година, а реконструкцията му стартира през 1944 година, като две години по-късно са доставени и нови генератори от Съединени американски щати.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР