Взривовете в склада с боеприпаси край Карнобат напомня за случая

...
Взривовете в склада с боеприпаси край Карнобат напомня за случая
Коментари Харесай

Разследване на Lupa.bg: Складовете на Емилиян Гебрев взривени като тези на Десислав Делев на Петолъчката

Взривовете в склада с муниции край Карнобат припомня за случая с детонациите през 2012 година на пътен възел Петолъчката, където трима служащи откриха гибелта си. До ден-днешен не е ясна повода за пукотевицата край село Лозенец.



„ Не можаха да потвърдят, че притежателят на складова база „ Стралмджа – Мараш” Десислав Делев е отговорен за детонациите. Когато материалните доказателства по случая отидоха в Института по криминалистика на Министерство на вътрешните работи, в него избухна пожар и те изгоряха. Държавното обвиняване се опита да препише напълно виновността на притежателя на Берета трейдинг, само че не съумя “, напомни пред Lupa.bg специалистът по сигурността Иво Атанасов. Той посочи, че при пожара са унищожени елементи от взривни устройства, които не са съхранявани в експлоадиралите хранилища. Трябвало е да се направи експертиза за генезис.

Според Десислав Делев повода за гърмежа в склада за муниции край Петолъчката е неоторизирано пипане и работене с муниции. Бизнесменът призна обвиняванията, че в складовете е имало разнообразни муниции, от тези които са били по контракт с Министерството на защитата. По думите му обаче те са пристигнали в базата, опаковани съвсем като боеприпасите, за които компанията е оторизирана да обезврежда.

" Те са признати от Васил Трифонов, както му викат бай Васо Охранителя, само че са били опаковани и той не е можел да види какво има вътре ", съобщи Десислав Делев. В базата разбрали, че получените муниции са разнообразни едвам когато ги отворили. Служителите са ги снимали и са уведомили управлението.

" Различието сред два боеприпаса не убива, нито съхранението му в базата. Белята става, когато се пипа нещо, за което обещано лице не е оторизирано ", съобщи Десислав Делев. По думите му служащият, който е отворил и се опитал да работи с боеприпасите, е бил предизвестен да не ги пипа. Според Делев това значи, че не технологията по утилизация е повода за избухналия гърмеж.



На 5 юни 2012 година мощен гръм в складова база „ Стралмджа – Мараш” разтресе пътен възел Петолъчката и най-близкото село Лозенец. След първия гърмеж последваха поредност от гърмежи. Една част от служащите са бягали пешком от базата, други са извозени с коли до болничното заведение. Трима останаха в неопределеност, до момента в който ДНК–експертиза не потвърди, че са починали при гърмежа.

Разследването на случая потвърди, че на 5 юни тримата служащи са разглобявали бойна част от зенитна ракета „ Двина”. Взривът е тръгнал от завод 1, в който те са починали на място. Останалите им сътрудници са оживели, тъй като са били отвън цеха.

" Рискът беше за всички, дори аз когато един от последните бях ранен тежко и едвам допълзях долу до пътя и бяха спрели коли ме снимат и аз така с последни сили им споделих: " Бягайте, бягайте! ", споделя служащ от компанията.
„ Изминаха 10 години от ужасния случай без да се разбере кой е отговорен и какви са аргументите за него. Най-вероятно същото ще се случи и с гърмежите край Карнобат. И двата случая са измама. Аналогични са - първо избухва пожар, по-късно гърмеж. Системата за сигурност не се е задействала в точния момент. Удобна е версията за съветска интервенция за гърмежите край Карнобат, само че тя не е реалистична “, счита Иво Атанасов.
На 30 юли през нощта склад с муниции благосъстоятелност на предприемача Емилиян Гебрев се взриви до Карнобат.



Четири гърмежа в оръжейни фабрики у нас от последните 10 година са свързани с отравянето на Емилиян Гебрев и детонациите във военни хранилища от 2014 година в Чехия, разгласи през април 2021 година основният прокурор Иван Гешев.

Унищожените муниции в България и Чехия са били за Украйна и Грузия, които са в спор с Русия. Освен това по време на 4-те детонации у нас са регистрирани визити на съветски жители, евентуално офицери от секретно отделение на ГРУ, каквито са и търсените поради отравянето на Емилиян Гебрев.

Два от взривените хранилища в България, за които се търси съветска връзка, са били точно на компания " Емко ", благосъстоятелност на Емилиян Гебрев.

Първият случай е от 12 ноември 2011 година Тогава в склад на Гебрев до село Ловни дол, община Севлиево, избухва гърмеж. Унищожени са доста муниции, които съгласно прокуратурата е трябвало да бъдат изнесени в Грузия, която е във боен спор с Русия от 2008 година

Вторият случай е от 21 март 2015 година Тогава избухва пожар в хранилища до село Иганово, които са на ВМЗ - Сопот, а след тях стартират гърмежи на продукцията в тях. Част от унищожените муниции още веднъж е на " Емко " по информация от Министерството на стопанската система.

Третият случай е от 14 април 2015 година, още веднъж в складовете на ВМЗ - Сопот, в село Иганово. За него няма информация за муниции на Гебрев. Тогава главната версия е за пожар, след който са последвали гърмежи.

Само месец и половина по-късно, на 31 май, в постройката на някогашния Институт по специфична техника в София избухва пожар, който изпепелява доказателства по делото за гърмежите в хранилища на ВМЗ - Сопот, до село Иганово. Заключението на пожаро-техническа експертиза е, че случаят не е станал от самозапалване.

Четвъртият случай е от 11 март 2020 година до Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на оръжейния цех “Арсенал”, който е стратегически обект за националната сигурност.

Четирите гърмежа във военни хранилища си наподобяват и се отличават от останалите, демонстрира експертиза, направена от дирекция “Специални интервенции и битка с тероризма” (СОБТ) в Министерство на вътрешните работи. Разследванията по всички тях са били в обособени прокуратури, само че към този момент са обединени в дело на Специализираната прокуратура. Няма открита съответна причина за техническа нередовност, която да е предизвикала пожарите и последващите гърмежи.

Освен че унищожените муниции са били за експорт към Украйна и Грузия, те си наподобяват по още нещо характерно - постоянно всичко стартира с пожар. Работната версия е, че палежите са били за служащите и хората наоколо да се отдръпват на безвредно място. Предполага се, че времето за гасене на пожарите е употребявано за отдалечено задействане на авансово заложени гърмежи.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР