Взривовете в руската авиационна база Саки в Крим са дело

...
Взривовете в руската авиационна база Саки в Крим са дело
Коментари Харесай

Гръм ли гръмна в Крим? Украйна може да е използвала новия си ракетен комплекс за атака в Саки -

Взривовете в съветската авиационна база Саки в Крим са дело на ВСУ, а украинската войска ги е осъществила благодарение на лично украинско оръжие, заяви „ Ню Йорк Таймс “ с позоваване на източник от Министерството на защитата в Киев. Официална Украйна въпреки да демонстрира вдъхновение от случая във вторник, не признава да е забъркана в детонациите. Военни специалисти проучват има ли Киев в действителност арсенал, с който би могла може да стигне до Новофедоровка и отговорът на този въпрос е: да.

Разстоянието сред фронтовата линия и авиационната база Саки е ок. 150 километра. Тази отдалеченост би могла да бъде преодоляна от най-новата версия на ракетите GMLRS-ER на HIMARS. Точка-У се характеризира с по-малък обсег, а Съединени американски щати най-малко до момента се сдържаха от доставки на ATAMACS с обхват 300 км. Още във вторник известни украински лица, като някогашния консултант на вътрешния министър на Украйна Виктор Андрусов съобщи, че Украйна има на въоръжение ракети с обхват 200-300 км и за това „ към този момент може да се написа намерено “. Като образец Андрусов даде точно гърмежите в Новофедоровка и в Мелитопол. Аналазаторите с канали в обществените мрежи одобриха думите му с запаси, доколкото на фронта сега върви и осведомителна и дезинформационна война.

Порталът The Warzone напомня, че Украйна има балистични ракети, способни да изминат и над 300 километра и работи над основаването на лична система от 2003 година. Подобно на „ Искандер “ в Русия новата система би трябвало да размени поссъветските системи Точка-У. Работата по тази система беше замразена за дълги години по стопански аргументи, само че военната рецесия с Крим и Донбас през 2014 година е принудила Киев да възобнови развойната активност. През 2016 година разработчиците демонстрираха макет на оперативно-тактически ракетен комплекс „ Гром “ (Гръм) на Конструкторско бюро „ Южное “, който още през същата година направи и сполучлив тестови пуск. Според наличните само че незадоволително надеждни данни на Уикипедия от този комплекс е направен един единствен прототипен образец.

The attack on the airfield in Novofedorovka could have been carried out with the help of the Grom OTRK- RBK
The only Ukrainian weapon that can reach the Saki region is the Grom operational-tactical missile system, which has a range of 50-280 km.
— Anastasiia Kolomiiets (@asya_klmc)
Първоначално планът предвиждаше основаването на ракета с обхват към 280 километра с бойна глава с маса 480 кг за експортната версия, разработвана с финансовата помощ на Саудитска Арабия. Разработката е взаимно на КБ „ Южное “ и на Центъра за научни проучвания и технологии на името на крал Абдулазиз. Причина за ограничавания обхват е контролният режим на ракетните технологии (MTCR), забраняващ износа на оръжие или технологии, позволяващи производството на ракети с 500-килограмова бойна глава и способни да поразяват цели на разстояние до 500 километра.

Според откритите източници в интернет системата на Киев трябваше да е основана на инерционна навигация и GPS, а във финалния стадий на полета работата на ракетата трябваше да се поеме от радар или оптикоелектронна глава. По плановете на украинците Киев трябваше да има предварителна подготвеност на плана през 2019 година, а през 2022 трябваше да пусне Гром 2.

През 2016 година макетът беше показан на оръжейно ревю, а през август 2018 прототипът взе участие в парада за Деня на независимостта на Украйна.

Наблюдателите на военната сцена в Украйна допускат, че страната може да е разполагала с няколко броя от прототипите на новата ракета, или пък да са съумели да я довършат изцяло сега, в който обстановката на фронта се стабилизира. Имайки поради плановите благоприятни условия на Украйна и творчеството на украинците, специалистите считат, че постигането на цялостна подготвеност на новата ракетна система е изцяло допустимо.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР