Взрив на строителната площадка на турската атомна централа „Аккую” в

Взрив на строителната площадка на турската атомна централа „Аккую” в ...

Взрив в турската АЕЦ ужаси живеещите в района


Взрив на строителната площадка на турската атомна централа „Аккую” в южната провинция Мерсин създаде политическо напрежение и вълнения в страната, тъй като много жилищни райони около обекта бяха засегнати от взрива и сред населението се създаде паника, съобщиха местните медии.

Властите увериха, че става въпрос за контролиран взрив. Прозорците на много домове в района на централата бяха изпочупени, а най-малко двама души са пострадали. Местната управа обеща да предостави финансова помощ на засегнатите.

Областната управа създаде комисия, която да оцени щетите и да предприеме действия срещу виновните за инцидента. Опозиционната Републиканска народна партия призова министерството на енергетиката да излезе със становище по въпроса, защото фактът, че взривът се случва по време на строителството на атомната централа, буди безпокойство у населението.

Компанията Akkuyu Nuclear Inc. направи изявление след експлозията, посочвайки, че взривът е станал, когато фирмата подизпълнител е извършвала планирани сондажни и взривни работи. Компанията заяви, че тя, в координация с фирмата подизпълнител, предоставя всякакъв вид помощ и подкрепа на силите за сигурност по време на текущото разследване.

Източник: fakti.bg