Вземането на шофьорската книжка и спирането на автомобила от движение

...
Вземането на шофьорската книжка и спирането на автомобила от движение
Коментари Харесай

ВКС постави точка: Вземане на книжки заради глоби - незаконно

Вземането на шофьорската брошура и прекъсването на автомобила от придвижване поради неплатени санкции лимитират непропорционално съществени права и свободи на жителите. Това са споделя в Становище на Върховния касационен съд, изпратено на Конституционния съд. (Пълният текст четете ).

В средата на юли омбудсманът Диана Ковачева внесе искане да се разгласят за противоконституционни текстовете от Закона за придвижване по пътищата, с които се постановат тези насилствени административни ограничения.

Месец по-рано Министерство на вътрешните работи стартира акция по границите, с която попречи на хората свободно да напущат рамките на страната - право записано ясно в Конституцията.

Становището на Върховен касационен съд, направено от арбитър Борислав Белазелков, поддържа напълно настояването на омбудсмана, заяви уеб сайтът.

В документа се сочи, че неиздължаването след приключването на периода за непринудено осъществяване е непозволено, само че „ не съставлява нито закононарушение, нито административно нарушаване “.

И още „ всяка персонална насила против дебитор по парично взимане е неприемлива “. С вземането на книжката длъжникът може да се окаже лишен от приходи, а в случай че е обществено слаб да чака приключването на отминалост.

Спирането на МПС-то от придвижване лишава безпричинно индивидът от опцията да си употребява автомобила и може да засегне и непознати права, в случай че колата е съпружеска имуществена общественост.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР