„Вярвам, че Конституционният съд ще разгледа задълбочено въпроса за спецправосъдието,

...
„Вярвам, че Конституционният съд ще разгледа задълбочено въпроса за спецправосъдието,
Коментари Харесай

Йорданова: Законът за закриване на спецправосъдието влиза в сила в края на юли

„ Вярвам, че Конституционният съд ще прегледа задълбочено въпроса за спецправосъдието, тъй като той в действителност е доста значим за конституционния ред в страната, за цялото общество, за правораздаването. Аз подкрепям тезата, че законът за закриване на профилираното правораздаване не опонира на главния закон. Разпоредбите са направени по този начин, че да не опонират на правилото на правовата страна, каквото е главното изказване в настояването на основния прокурор. Също по този начин аз изпитвам задоволство от обстоятелството, че ще се постави точка с решение на Конституционния съд на спекулациите дали това е конституционосъобразно или не, ще има една изясненост, което е извънредно значимо за правилото на правовата страна “.

Това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова в „ Лице в лице “ по bTV.
„ Разбира се, това, което сега се случва, както споделя Конституцията, съществуването на висящо конституционно дело не стопира използването на закона до произнасянето на Конституционния съд, тъй че законът надлежно влиза поетапно в действие, по този начин както е написано в предходните в преходните и заключителните разпореждания. Отговорност е на профилираните съд и прокуратура да провеждат неговото осъществяване, по този начин както е предписал законодателният орган “, сподели Йорданова.
„ Официално закона ще влезе в действие в края на юли. До този миг висящите каузи пред Специализирания съд и Специализираната апелативна прокуратура не престават да се гледат даже и след закриването на съда, в същите сформира ще продължат да се гледат от тези каузи, за които се ползва правилото за несменяемост на състава, тъй че да не се върнат изначало в правосъдна фаза, тъй че тези съдии, които сега гледат висящите каузи, ще продължат да ги гледат в същата тази постройка на профилираните съд и прокуратура. Съответно прокурорите не престават да работят в този момент по висящите преписки или досъдебни производства. Това, което би трябвало да създадат и сега да свършат, е да приготвят описите, да приготвят предаването на висящите досъдебни производства пред способените прокуратури “, сподели правосъдният министър.

„ Преназначаването на магистратите било то съдии, било то прокурори (от спецправосъдието) е в компетенциите на Висшия правосъден съвет. Така е по Конституция и по никакъв метод законодателя не е лишил тази това пълномощие на пленума на Висшия правосъден съвет “, съобщи Йорданова.

Законът за КПКОНПИ

По отношение на Закона за КПКОНПИ правосъдният министър призна, че промяната в тази конструкция се случва по-бавно от очакванотo. Като причина уточни изненадващата война в Украйна, само че също по този начин към момента се работи по законопроекта, защото „ обединението е комплицирана “.

Промени в образованието по право

Надежда Йорданова разгласи, че предстоят промени във висшето обучение по отношение на правото. Тя разкри, че една от огромните промени ще бъде въвеждането на обединен държавен изпит по право след довеждане докрай на образованието.

„ Важно е всички адвокати да дават отговор на единни стандарти. Изпитът ще бъде един за всички, без значение дали даден студент приключва право в София, Варна или Благоевград. Комисията ще бъде определяна на инцидентен принцип от министъра на правораздаването “, обясни Йорданова.

Според нея измененията са наложителни, защото сама е видяла разликите в това „ да учиш право в България и да учиш право в Лондон “.

Нямаме указател на случаите за домашно принуждение. Това пречи на взимане на ограничения за предварителна защита, разяснява правосъдният министър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР