Вулканичното изригване на канарския остров Ла Палма нанася все повече

...
Вулканичното изригване на канарския остров Ла Палма нанася все повече
Коментари Харесай

Лавата от вулкана на Канарските острови е напът да достигне океана

Вулканичното изригване на канарския остров Ла Палма нанася от ден на ден вреди, съобщи ДПА.

До момента над 160 постройки са били разрушени от лавата, заяви рано тази заран испанската държавна телевизия RTVE. Повече от 100 хектара към този момент са покрити с пълен черен пласт лава. Тя е с температура от към 1000 градуса по Целзий и изригва от 9 кратера на вулкана Кумбре виеха, в южната част на испанския остров.

По информация на Гражданска отбрана към този момент са евакуирани близо 6000 души. Повечето от тях са настанени у родственици или в частни домове в други елементи на острова. Засега няма жертви, подчертаха управляващите.

По-късно през днешния ден се чака лавата да стигне до западния бряг на дребния остров в Атлантика. Властите предизвестиха, че когато нажежената лава се излее в морето, може да се отделят отровни газове. Тогава ще има избухливо изпаряване на морска вода и може да се образуват солна киселина и фини вулканични кристали. Това може да провокира възпаления на кожата, очите и на дихателните пътища. Но защото потоците от лава забавиха придвижването си, не е ясно по кое време тъкмо ще доближат крайбрежието.

В неделя вулканът изригна за пръв път от 50 години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР