Вулканично съоръжение ще осигури на Салвадор 95 MW чиста енергия

Вулканично съоръжение ще осигури на Салвадор 95 MW чиста енергия ...

Салвадор ще добива биткойн с енергия от вулканите


Вулканично съоръжение ще осигури на Салвадор 95 MW чиста енергия за добив на биткойн
(снимка: Nayib Bukele / Twitter)

Ел Салвадор – малка държава в Централна Америка – наскоро стана първата суверенна страна в света, която направи биткойн законно платежно средство. Сега 39-годишният президент на страната Найиб Букеле е измислил необичаен начин за копаене на криптовалута – от енергията на вулкана.

Букеле вярва, че вулканът може да осигури „много евтина, 100% чиста, 100% възобновяема енергия с нулеви емисии” за добив на биткойни. В официалния си акаунт в Twitter той , че е инструктирал президента на държавната компания за геотермална електроенергия LaGeoSV да разработи план за добив на биткойни с помощта на вулканите.
още по темата
„Нашите инженери току-що ме информираха, че са изкопали нов кладенец, който ще осигури приблизително 95 MW 100% чиста геотермална енергия с нулеви емисии от вулканите. Започваме да проектираме пълноценен майнинг център около него”, казва Букеле.

62 от 84 членове на конгреса на Ел Салвадор са приели този месец нов закон за биткойните, който прави законно платежно средство. Властите предприемат такава стъпка, за да коригират „сивата икономика”, преобладаваща в страната, където 70 процента от населението няма банкови сметки.

В допълнение, криптовалутата трябва да помогне на салвадорците, живеещи в чужбина, да изпращат пари у дома.

Източник: technews.bg