Второто летище в Европа по брой преминали пътници - френското

...
Второто летище в Европа по брой преминали пътници - френското
Коментари Харесай

Летище Шарл де Гол е на път да попадне в частни ръце за 70 години

Второто летище в Европа по брой минали пасажери - френското " Шарл де Гол ", напълно скоро може да премине от държавни в частни ръце. Пътят към това беше разчистен от френския сенат, който предходната седмица гласоподава смяна в законодателството, което до момента не позваляваше на страната да изпуска мажоритарния надзор в летищната компания ADP. Така държавната компания, която ръководи трите аеропорта в Париж с общ пътникопоток от над 105 милиона души през 2018 година, към този момент е на път да стане частна.

Към момента френското държавно управление държи 50.63% от капитала на сдружението, а останалата част се разпределя сред разнообразни миноритарни акционери. Сред тях са институционални акционери (22.3%), фирмите Royal Schiphol Group (8%), VINCI (8%), Credit Agricole (5.1%), самостоятелни вложители (4.3%) и чиновници на компанията (1.7%). След законодателните промени обаче то ще се раздели с мажоритарния пакет, като евентуално ще резервира миноритарен.

Според разнообразни оценки Париж може да получи за своя дял в компанията към 9.5 милиарда евро съгласно цената на акциите сега на борсата. Планираният интервал на концесията е 70 години, като тя ще обгръща главните действия на летищата - търговски действия, паркинги, хотели, първокласни бутици, които съставляват 74% от приходите на ADP. Новият собственик на парижките аерогари обаче няма да има думата при определянето на таксите да вземем за пример.

Пред Франция има три разновидността съгласно локалните медии: да продаде държавния дял на един състезател, на група от претенденти или да продаде единствено част от каузи си. Един от евентуалните претенденти е и сега акционер - Vinci Group, която има сериозен опит в този бранш.

Министърът на стопанската система на страната Бруно льо Мер вижда " най-хубавия път " за развиването на летището в отдаването му на 70-годишна концесия. Заедно с това прихода от договорката ще разреши на бюджета " да излезе от алено " и ще се обезпечат средства за фонда за нововъведения. Според Жак Делпла, икономист и експерт в европейската авиоиндустрия, през идващите 20 години Париж има шанса да удвои потенциала на своите летища, само че това няма да стане, до момента в който страната има мажоритарния дял в компанията. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР