Второто издание на международната конференция Green Transition 2022: „Зелената сделка

...
Второто издание на международната конференция Green Transition 2022: „Зелената сделка
Коментари Харесай

Кметът Пенчо Милков взе участие международната конференция Green Transition 2022: „Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход“

Второто издание на интернационалната конференция Green Transition 2022: „Зелената договорка – нововъведения, вложения и обективен преход“ събра в София Ивент Център над 800 участници – европейски и български водачи, кметове на общини, водещи специалисти, представители на бизнеса, неправителствения бранш и медии.

Президентът на Република България Румен Радев, вицепремиерите Асен Василев, Гроздан Караджов и Борислав Сандов, министрите Даниел Лорер и Александър Николов показаха българската визия по отношение на вероятностите за рационализация и нововъведения при прехода към промяна, стабилно развиване и декарбонизация.

В откриващия панел участваха още европейският комисар по доближаване и промени Елиза Ферейра, комисарят по стопанска система Паоло Джентилони, комисарят по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел, както и президентът на Европейската капиталова банка Вернер Хойер.

В сесията „ Региони в развиване “ кметове на български общини споделиха визията и опита си във връзка с устойчивото развиване. Те се сплотиха към концепцията, че е нужна по-голяма връзка и деен разговор сред локалната власт, бизнеса, страната и научните среди.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков застана твърдо на позицията, че кметовете на общини могат да осъществят сполучливо ограниченията за запазване на природата и да реализират стабилно развиване, единствено в случай че страната одобри нужните правила и според пълномощията си, наложи спазването им. „ В България се ръководи с известни, не с верни дейности. Ако един кмет или политик одобри вярно и потребно, само че непопулярно деяние, има насрещна реакция и нормално незабавно се прави крачка обратно под натиска “, съобщи Милков. Той акцентира, че времето за красиви флаери и скъпи акции е свършило, тъй като измененията в климата унищожават природата, изтръгват дървета и разрушават инфраструктура. Като образец кметът уточни провалите след мощната бурята от 6 юни в Русе. Милков разяснява, че сходни нетипични за географските ни ширини естествени феномени към този момент се случиха на избрани места в България и евентуално ще продължат да се появяват и в други елементи на страната.

В отчета си на сесията кметът на Община Русе Милков означи, че в Русе се приготвя реализирането на редица планове, свързани със Зеления преход. Един от най-важните е разработваният взаимно с Българска академия на науките, Русенският университет и Асоциацията на дунавските общини „ Дунав “ план за произвеждане и доставка на рейсове и транспортен съд, задвижвани от водород. По думите му се планува и построяването на общински фотоволтаичен парк, за който се работи и към този момент има подписано съглашение с „Тракия икономическа зона“. Милков показа и опита с инсталирането на атомна клетка в един от домовете за възрастни хора в Русе, която значително понижава разноските за отопление и добави, че такива планове предстоят и за други публични здания в града.

По отношение ръководството на отпадъците, което е друга значима тематика за Зеления преход, кметът на Община Русе съобщи, че те са скъп енергоизточник, който следва да се употребява при изискване, че няма непосредствена заплаха от замърсяване на околната среда. Според него тук би трябвало да се търси интензивно подпомагане от държавната власт, която да провежда и управлява процеса централизирано. „Моето схващане е, че може да се сътвори общо оборудване, което да преработва отпадъците и да ги трансформира в енергоресурс, и то чист“, съобщи кметът Милков и настоя, че това е активност, която не трябва да се прави от обособените общини или от частни компании.

В умозаключение кметът на Община Русе изрази убеждението си, че устойчивото развиване, преходът към него и цифровата промяна вървят ръка за ръка и би трябвало да станат част всекидневието на идните генерации. „ Във всички детски градини в дунавския град към този момент се преподава с новаторски способи, вкарва се и компютърно образование, а учителите в учебните заведения минаха образование от научни експерти в Русенския университет “, означи кметът и добави, че стотици русенчета към този момент вършат първите си стъпки в програмирането и роботиката.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР