Вторникът бе до голяма степен исторически ден, който беляза официалния

...
Коментари Харесай

Вечерни новини: От утре България ще се управлява от служебен кабинет, енергийните борси на България и Гърция се обединиха

Вторникът бе значително исторически ден, който беляза формалния завършек на времето на Бойко Борисов като министър председател. От на следващия ден до съставянето на кабинет след вота на 11 юли страната ще се ръководи от служебния кабинет, чийто състав президентът Радев разгласи през днешния ден, само че завръщането на Борисов след изборите наподобява съвсем невероятно на фона на свадите към ГЕРБ в последната година и рухналото доверие в него. Въпреки това Борисов пробва да задържи партията си на повърхността с промени в управлението й. Партийната конференция, на която се случиха рокади в изпълнителния съвет и зампредседателските места, също бе през днешния ден, като по този начин " конкурираше " оповестяването на състава на новия длъжностен кабинет.

Междувременно Радев регистрира още една точка против ГЕРБ, като сезираният от него Конституционен съд реши, че фигурата на специфичния прокурор с пълномощия да проверява основния опонира на конституцията. Така една от най-важните " промени " на ГЕРБ отива в небитието.

Поредицата събития, свързани с кадрови промени, не стопира дотук. Президентът през днешния ден подписа и указа за назначението на новия състав на ЦИК, а в екипа на Столичната община като зам.-кмет по културата и образованието се причисли Мирослав Боршош.
НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯСлужебното държавно управление: министър председател от военните среди, познати лица от кабинета " Герджиков " и експертни фрагменти
Президентът Румен Радев през днешния ден разгласи състава на служебния кабинет, който ще ръководи от на следващия ден с съществена задача да провежда предварителните избори на 11 юли. Това е шестото служебно държавно управление на България и второто, назначено от Радев по-късно на Огнян Герджиков през 2017 година В актуалното, както се очакваше, досегашният секретар на президента по защитата Стефан Янев - и някогашен боен министър в кабинета на Герджиков, бе назначен за длъжностен министър председател, а други четирима министри също са от този кабинет - Гълъб Донев (социален), Николай Денков (образование), Христо Бозуков (земеделие) и Стела Балтова (туризъм). Други основни фигури са някогашният ръководител на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Бойко Рашков, харвардският ученик Кирил Петков като министър на стопанската система, познатият от служебния кабинет на Марин Райков Асен Василев - в този момент в ролята на финансов министър, а младият икономист от Виенския стопански университет Атанас Пеканов ще дава отговор за проекта за възобновяване. Сред имената има още близки до президента експертни фрагменти, хора от университетските среди и един партиен кадър в лицето на Янаки Стоилов от Българска социалистическа партия във значимата роля на правосъден министър.
Борисов направи съществени разбърквания в управлението на ГЕРБ
В последния си ден като министър председател в третия си кабинет Бойко Борисов разгласи огромните рокади в управлението на ГЕРБ на онлайн конференция на партията. Със постовете си на зам.-председатели се разделиха кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, които въпреки всичко останаха в изпълнителната комисия. За промяната им Борисов загатна още след изборите, когато се възмути, че ГЕРБ не е първа мощ в двата града. Техните места заеха Томислав Дончев и Даниел Митов, който за няколко седмици скоростно израсна партийно и даже бе номиниран за министър председател. Значителни промени има и в изпълнителната комисия, която порасна от 11 на 15 членове. Напуснаха дългогодишните депутати Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев, а влязоха някогашният кмет на Пловдив Иван Тотев, регионалният координатор на София Тодор Кръстев, депутатът Вежди Рашидов, някогашните министри Деница Сачева и Костадин Ангелов, както и относително непознатият Илтер Садъков. Той е наследник на изключения от Движение за права и свободи Бейзад Яхя, до наскоро авторитетна фигура в партията на Доган.
Цитат на деня " Кои са ни грубите неточности? Справянето с миграционната рецесия? Не допуснахме страната да бъде залята от незаконни мигранти и българите да видят какво е и да пострадат по този начин, както цяла Европа. Не допуснахме да пострадат финансовите институции при финансовата рецесия в Гърция. Не допуснахме и тоталния локдаун, както при нашите съседи, по този начин и в цяла Европа, какъвто имаше. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР