Вторият по-големина в света мениджър на активи Vanguard се оттегля

...
Вторият по-големина в света мениджър на активи Vanguard се оттегля
Коментари Харесай

Vanguard напуска групата на Марк Карни за нулеви нетни емисии

Вторият по-големина в света управител на активи Vanguard се отдръпва от водещата финансова самодейност за справяне с изменението на климата. Компанията изясни решението с това, че желае да показва самостоятелност и ясни политики пред своите вложители. Ходът съответствува със засилен напън от страна на републиканците в Съединени американски щати против финансови институции, които заобикалят вложенията в изкопаеми горива, написа Financial Times.

Vanguard ръководи 7.1 трлн. $ и има над 30 млн. клиенти към края на октомври, като я надминава само BlackRock. Групата ръководи главно пасивни фондове, които наблюдават пазарни показатели. Базираната в Пенсилвания Vanguard се отдръпва от самодейността Net Zero Asset Managers (NZAM), чиито членове са поели ангажимент до 2050 година да реализират нулеви чисти въглеродни излъчвания. Според компанията за ръководство на активи обаче този ангажимент води до комплициране измежду вложителите. " Решихме да се оттеглим от NZAM, с цел да можем да предоставим яснотата, която нашите вложители желаят по отношение на ролята на индексните фондове и за метода, по който мислим за материалните опасности, в това число тези, обвързваните с климата - и с цел да изясним, че Vanguard приказва без значение по въпросите, които са значими за нашите вложители ", показва компанията. Все отново Vanguard ще продължи да предлага ориентирани към ESG стандартите артикули и ще следи по какъв начин фирмите, в които влага, адресират климатичните опасности.

NZAM е учредена през декември 2020 година и към ноември тази година в нея вземат участие 291 организации, ръководещи активи на стойност 66 трлн. $. Миналата година тя стана част от. Организацията изрази страдание за решението на Vanguard. Повечето водещи мениджъри на активи са част от алианса, в това число BlackRock, State Street, JPMorgan Asset Management и Legal & General. Сред огромните отсъстващи обаче са американските Fidelity Investments и Pimco.
Реклама
Зелени деятели упрекнаха Vanguard, че е употребила присъединяване си в NZAM за " зелен PR " и в никакъв случай не е имала желание да извършва уговорките.
Натиск против зеленото финансиране
Миналия месец група републикански основни прокурори желаеха да се забрани на Vanguard да влага в американски ютилити компании поради участието й в алианса, което съгласно тях би довело до интервенция в корпоративната политика. Това е част от по-мащабна акция на републиканците против ESG вложенията. Няколко републикански щата към този момент са изтеглили свои парични средства и сметки от BlackRock, обвинявайки нея и други мениджъри на активи, ангажирани с цели за нулеви излъчвания, че " бойкотират " изкопаемите горива.

През лятото най-малко два пенсионна фонда напуснаха алианса на Марк Карни, а няколко огромни банки заплашиха да ги последват, с цел да не бъдат съдени поради строгите си задължения за декарбонизация. Това накара организацията да отслаби задачите си за климата.
Свързани публикации Упоритостта на ESG вложението 25 ноември 2022, 13:11 Икономическият напредък към този момент не значи по-високи въглеродни излъчвания 21 ноември 2022, 15:17 Исторически триумф или огромно отчаяние: Какво беше контрактувано на климатична среща на върха в Египет 21 ноември 2022, 13:29 COP27: Да поговорим за (много) пари 9 ноември 2022, 17:21 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Васил Минков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР