Вторият Международен салон на наивистичното изкуство отваря врати в Градската

...
Вторият Международен салон на наивистичното изкуство отваря врати в Градската
Коментари Харесай

Вторият Международен салон на наивистичното изкуство отваря врати в Градската художествена галерия на Варна

Вторият Международен салон на наивистичното изкуство отваря порти в Градската художествена изложба на Варна. Откриването е през днешния ден в 18:00 ч.

С над 150 произведения вземат участие повече от 77 художници-наивисти от 17 страни от Европа, Австралия, Южна и Централна Америка. Те са подбрани след селекция, като във Варна са показани половината от участвалите творби. Салонът към този момент гостува в София през месец юни т.г. 

Творбите са изпълнени с маслени и акрилни бои или в смесена техника върху платно и дърво. Има и статуи от дърво и керамика. Изобразени са сюжети от живота, в които има забавление, смелост, романтика и магия, означават от Арт изложба " Папийон “, които са съорганизатори на събитието. 

Наричат наивистичното изкуство още изкуство на святото сърце и на инстинкта, " съвременен неопримитивизъм “. То е свободно от догми, прочувствено и непринудено. Водещо е общото чувство за жизненост, а не избрани хрумвания и възгледи, особено е авторското стилизиране на облика. Често се следи романтизъм и носталгия по човешки полезности и добродетели от далечно време. 

Сред творящите в тази стилистика има и художници с академично обучение, а от българските участници в изложбата има отличени със международни награди като Николай Стоев (двукратен притежател на Prix Suisse et Prix d’Europe в Морж, Швейцария, и на специфичната премия на Биеналето на хумора в изкуството в Толентино, Италия) и Росен Рашев – Рошпака (носител на Голямата премия на Музея на наивистично и маргинално изкуство в Ягодина, Сърбия). В скулптурата се отличава Мариела Димитрова – Мара със своите нетрадиционни пластики-картини, оповестяват уредниците.

Вторият Международен салон " НАИВ България “ 2022 ще бъде показан във Варна от 16 август до 5 септември в залите на Градската художествена изложба " Борис Георгиев “. Събитието се реализира с поддръжката на Национален фонд " Култура “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР