Вторият годишен доклад от националния изследователски проект SDIndex (Safe Drive

...
Вторият годишен доклад от националния изследователски проект SDIndex (Safe Drive
Коментари Харесай

Неуменията на шофьорите, скоростта, агресията и ниската концентрация - най-рискови на пътя

Вторият годишен отчет от националния проучвателен план SDIndex (Safe Drive Index/Индекс за безвредно шофиране) обобщава в изчерпателен разбор държанието на водачите на леки и лекотоварни коли, камиони и рейсове, които в България са общо към 3,5 млн. души.
Данните от SDIndex 2019 демонстрират, че към релативно устойчивите рискови фактори в държанието на водачите на леки и лекотоварни коли, каквито са несъобразената скорост, експанзията и ниската централизация по отношение на другите на пътя се прибавя и още един – неуменията на всички изследвани групи водачи. Те са доста присъщи за 12% от водачите на леки и лекотоварни коли и за 14% от тези на камиони и рейсове. И двете групи водачи показват, че сред тях съществува експанзия, на която постоянно отвръщат. 64% от водачите на камиони и рейсове и 35% от тези на леки и лекотоварни коли настояват, че са ставали участници в рискова обстановка, породена от такива нападателни дейности.
Тревожно е заключението, че огромна част от водачите над 55-годишна възраст демонстрират съществени неумения зад кормилото, което в композиция с намаляващи физически благоприятни условия постоянно води до основаване на обилни рискови обстановки на пътя. Стресът измежду тази група водачи се усилва и поради високия брой часове зад кормилото. Високорисковите водачи на камиони и рейсове нарушават разпоредбите и отнемайки преимуществото на другите участници в придвижването и превишавайки скоростта. Особено рискови са водачите с дребен стаж (до 3 г.) и ниско образованите.
Докладът SDIndex 2019 съдържа повече и по-изчерпателна информация, защото обгръща повече групи водачи и по-голям брой отзовали се водачи (над 56 хиляди), попълнили своите анкети онлайн.
Анализът бе показан на особено събитие през днешния ден в София Хотел Балкан. Към уредниците от SDI Застрахователен брокер по традиция още веднъж се причислиха представители на главните институции, отговарящи за пътната сигурност в България, които са и сътрудници на плана, измежду които: Ангел Попов, Заместник-министър на превоза, осведомителните технологии и съобщенията; Малина Крумова, ръководител на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " ; комисар Бойко Рановски, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “, основен контрольор Мария Ботева, ГДНП Пътна полиция и други
През 2019 година цената на националния Индекс за безвредно шофиране за българските водачи на леки и лекотоварни коли e 88,0 по канара от 0 до 100, където 100 значи допустимо най-нискорисково държание на пътя. Индексът е с 1,6 пункта по-нисък от този за 2018 година (89,6). Шофьорите на камиони и рейсове се самооценяват като по-рискови – цената на техния първи народен SDIndex е 83,3. Както и през 2018 година, цялостният текст на отчета е оповестен и наличен за свободно прилагане на www.sdindex.bg.
Заместник-министърът на превоза Ангел Попов акцентира, че волята на институциите е да се приложат „ някои непопулярни публични ограничения по отношение на часовете за практическа подготовка на водачите и глобите за нарушителите “. Той цитира данни, съгласно които огромен брой от кандидат-шофьорите имат приблизително 3 несполучливия явявания още на теоретичния изпит. „ Това демонстрира, че системата работи добре, само че водачите имат потребност от повече подготовка “, заключи той.
Председателят на ДАБДП Малина Крумова означи, че Агенцията ще се концентрира върху “мерките за пътна сигурност, които са свързани с пътната и съпътстващата инфраструктура и нейните дефицити в тази тенденция. “ Тя разяснява случаите от последните няколко седмици и уточни, че сходни тежки произшествия са преодолими посредством „ делене на насрещните пътни потоци “.
Според комисар Бойко Рановски, отчетът съдържа скъпи данни за държанието на водачите на камиони и рейсове, които могат да оказват помощ за идентифициране на спомагателни ограничения, които да залегнат в Националната тактика за възстановяване на сигурността на придвижването по пътищата.
Главен контрольор Мария Ботева от „ Пътна полиция “ направи съпоставяне на резултатите от проучването и статистическите данни на Министерство на вътрешните работи и означи, че профилите на рисковите водачи са извънредно точни. Тя добави, че „ тежестта “ на несъобразената скорост е релативно изравнена с тази на неправилните маневри като причина за тежки ПТП.
Всички участници в полемиката се сплотиха към главното умозаключение в отчета, че ограниченията за пътна сигурност имат резултат, когато институциите и водачите имат общо схващане за казуса и се търсят способи за съгласуване посред им.
Организатор на проучването е SDI Застрахователен брокер, а сътрудници на плана са Министерство на вътрешните работи, МТИТС, МОН, Държавна организация “Безопасност на придвижването по пътищата ” и Дружеството на психолозите в България. В екипа на проучването влизат изследователска и консултантска организация Explica и информационна организация APRA Porter Novelli.
На уеб страницата на плана към момента е деен въпросникът и всеки, който желае, може да пресметна личния си Индекс за безвредно шофиране и да съпостави себе си с останалите водачи на пътя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР