Втори знак отправи задочно почетният председател на Движението за права

...
Втори знак отправи задочно почетният председател на Движението за права
Коментари Харесай

Доган отговори на мишоците

Втори знак насочи задочно почетният ръководител на Движението за права и свободи доктор Ахмед Доган към всички партии, които се упражняват в анти ДПС-риторика през последния месец. Два дни след изключителната конференция на ГЕРБ, на която и Борисов, и хората му използваха цялото си усърдие да се разграничат от Движение за права и свободи, ръководителят на Движението Мустафа Карадайъ разгласява във фейсбук  позиция на Доган от 12.12.2009 година Най-вероятно това е слово на водача на Движение за права и свободи пред съпартийците му, което по традиция той произнася преди края на всяка година. 

„ В плана за развиване на Движение за права и свободи не беше заложено одобряването му като лидерска партия. Но, за жалост, това е политически факт. Никога не съм си представял даже, че единствено с едно изкарано от подтекста изречение ще трансформира парламентарния избор на други партии ”, споделя тогава Ахмед Доган. И добавя: „ Като водач на Движение за права и свободи се трансфорах в политически гръмоотвод на всички отрицателни феномени и процеси в страната. Когато кажа нещо съм отговорен по предписание, когато мълча, съм още по-виновен. А главната наклонност от последните две години е, че водачът на Движение за права и свободи следва да бъде отговорен за целия преход. ”

В края на юли по сходен метод, посредством пост на Мустафа Карадайъ във фейсбук, Доган даде знак и на Борисов, и на Радев. Проговаряйки задочно той им сподели, че най-страшното нещо в политическия ни живот е мутризацията на политиката, че няма да разреши анти-ДПС акция и че търпението на Движение за права и свободи към настоящия модел е изчерпано.

Днес, оповестеното изявление на Ахмед Доган още веднъж е визионерско, защото думите му звучат тъкмо толкоз настоящо, колкото и преди 11 години, когато са произнесени.

„ Хора, които продадоха и разграбиха страната желаят да си измият ръцете с Движение за права и свободи и неговия водач “, споделя още тогава доктор Доган. И декларира: „ И в този ред на мисли, пред мен стои доста значим проблем: или аз съм априори неуместен за всички режими, или мишоците в политическата система са прекалено много, както и в живота. ”

В позицията си от 2009 Доган прави и разбор на прехода като споделя, че най-трудното следва. „ За да направиш най-общ разбор на двадесетгодишен интервал на промяна, ти би трябвало да го преживееш. Преживях го още веднъж. И ми се коства, че Пътят продължава и, може би, най-трудното занапред следва ”, споделя Доган. Думите му важат с цялостна мощ и през днешния ден. Те са предизвестие, че политическите земетресения ще продължат до момента в който бъде изживян катарзисът в обществото. А стратегически разбори могат да вършат единствено тези, които са претърпели трансформациите на прехода.    

Почетният ръководител на Движение за права и свободи за първи път дава и ясно определение за полезностите, които изповядва като назовава себе си  мъдрец по природа, либерал по душа и войник – демократ по темперамент. Доган праща и шифровано обръщение до всички членове на партията си, че без значение от ударите, те би трябвало да се дистанцират от омразата и да запазят себе си, тъй като в Движение за права и свободи е кодирана визията за смяна. 

Ето целият пост на Мустафа Карадайъ:

12.12.2009

Д-р Ахмед Доган - мъдрец по природа, либерал по душа и войник – демократ по темперамент:

Пътят продължава и, може би, най-трудното занапред следва

В плана за развиване на Движение за права и свободи не беше заложено одобряването му като лидерска партия. Но, за жалост, това е политически факт. Никога не съм си представял даже, че единствено с едно изкарано от подтекста изречение ще трансформира парламентарния избор на други партии.

Като водач на Движение за права и свободи се трансфорах в политически гръмоотвод на всички отрицателни феномени и процеси в страната. Когато кажа нещо съм отговорен по предписание, когато мълча, съм още по-виновен. А главната наклонност от последните две години е, че водачът на Движение за права и свободи следва да бъде отговорен за целия преход.

Хора, които продадоха и разграбиха страната желаят да си измият ръцете с Движение за права и свободи и неговия водач. Всички знаете, че съм мъдрец по природа, либерал по душа и войник – демократ по темперамент. И никой не може да ме стресне.

И в този ред на мисли, пред мен стои доста значим проблем: или аз съм априори неуместен за всички режими, или мишоците в политическата система са прекалено много, както и в живота.

Идеята за Движение за права и свободи е двадесет и пет години от живота ми и не скърбя, че го сътворих и му се отдадох. Напротив, осъзнах, че правилата на идентичността имат силата на естествен закон, за което ви благодаря.

.......

На последните парламентарни избори обществото избра действителността пред нереалистичните упования и външния избавител на страната, което е добре за демократичния развой. Разбира се, към момента външното месианство се трансформира във вътрешно, само че това е част от логиката на демокрацията.

Убеден съм, че обществото има потребност от политически катарзис и то би трябвало да го преживее.

Естествено този развой е обвързван с идната пълзяща рецесия по всички посоки: ръководство, бизнес, полезности, политически хайлайф, медия и модели на държание...

Но този стадий е нужен и пътят би трябвало да се извърви. България би трябвало да знае какво би трябвало да направи, и какво да чака. Останалото е работа на политиците.

За да направиш най-общ разбор на двадесет годишен интервал на промяна, ти би трябвало да го преживееш. Преживях го още веднъж. И ми се коства, че Пътят продължава и, може би, най-трудното занапред следва.

И, най-после, ми позволете да се обърна в персонален проект към всички вас. Движение за права и свободи се трансформира в “кръвна група ”, “код ”, матрица...и визия за бъдещето...

Пожелавам ви от все сърце да наподобявате на себе си, макар измененията, които вършиме в себе си. Дори в случай че се наложи да възкръсвате, с цел да бъдете същите!

" >

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР