Втори бизнесмен от земеделския сектор се яви в комисията по ревизия

Втори бизнесмен от земеделския сектор се яви в комисията по ревизия ...

Втори бизнесмен проговори за рекет пред комисията по ревизия


Втори бизнесмен от земеделския сектор се яви в комисията по ревизия в НС, за да разкаже за рекета, на който са подложени работещите в този сектор. Павел Славчов Стоименов се представи като най-големия зеленчукопроизводител в България и собственик на „Агро - Бел 2001“. „Ще ви представя основни проблеми на нашия бизнес, имам доказателства“, коментира Стоименов.

От ГЕРБ веднага скочиха и се опитаха да осуетят изслушването с най-разнообразни аргументи. Според тях няма яснота за какво иска да сигнализира човекът. По същата логика трябвало да се изслушат всички 100 души, подали сигнал. „Темата е независимостта на българския народ. Аз гласувах за вас, лично аз ви донесох 1000 гласа“, възмути се на нежеланието на ГЕРБ да бъде изслушан Стоименов. На въпрос дали това означава, че е плащал за гласове, той отвърна, че просто е призовал работниците и семейството си да гласуват за ГЕРБ.

“Има картел - Г-8. Той  е образуван от много земеделци в Стара Загора под ръководството на шефа на фирма "Градус". Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя, бяха ни запалени три от офисите, даже къщата на една моя служителка като предупреждение”, разказва Стоименов.

"Тази компания ни привика и каза, че трябва да ощетим всички собственици в Старозагорския регион през рентите. Не се съобразихме, но станахме жертва на палеж. Тогава решихме, че е по-добре да сложим главата на дръвника и да играем по техните правила. До преди един месец мислехме, че нещата са се променили и няма да го има този рекет. Затова обявихме нови обяви, дадохме рента до 200 кг на декар зърно. Но дойде един емисар на Ангелов и ни каза - бате Иван ви вика да се обясните. Искахме да си продадем земите и да се изнесем в чужбина, защото явно тук не може да се работи. Бяхме договорили цена. 3000 декара успяхме да продадем. После този човек свали цената под диктовката пак на Ангелов. Въпреки че имахме договорка. И се отказахме да продаваме”, разказа Стоименов.

“Те дават ниските ренти на цялото население на Стара Загора. Това лесно може да се провери. Вижте къде са най-ниските ренти и какви са разликите. Кой плаща масрафа на Иван Ангелов? Цялото население на Стара Загора. Тези хора имат зависимости и са готови на всичко", разказа още Стоименов.

На въпрос как си обяснява силата на шефа на "Градус" Иван Ангелов в Стара Загора, Стоименов каза: "Той самият го каза - като ми спрат един камион яйца, се обадих на премиера. Това е зависимост", коментира Стоименов. "БАБХ е техна собственост, поземлените комисии. Постоянно се получават предупреждения от поземлените комисии, за да си сваляме рентите, да не ги вдигаме", допълни Стоименов.

Той твърди, че през 2014 г. същата група му е откраднала фирмата по електронен път - фирма с 50 000 декара. Тогава той ангажирал нотариуси, адвокати, за да изготвят документ как това да не се случва повече. Действително след този случай бе променен закона и вече прехвърлянето на фирми става след известяване на стария собственик със СМС. Стоименов отбеляза, че единственото предложение, което не е било прието, е фирма да се прехвърля само след удостоверения от НАП за липса на задължения. “Това ощетява държавата”, емоционално се възмути той.

“След като ми откраднаха фирмата, бяха прехвърлили 80 000 декара от нея в Шумен на трети лица. Съдът отсъди, че те са жертва и не са виновни. Аз приех това. Но поне променихме законите ", разказа Стоименов.

"След като ми откраднаха фирмата, станах консултант по кражба на фирми. Знаете ли колко фирми ме викаха, за да консултирам как да си върнат крадените фирми. Най-големият доматен производител в България - италианецът Фабрицио, дойде да ни учи на бизнес. Не му откраднаха фирмата, само го смениха като управител. Новият управител направи договор с фирма „Градус“ за 1000 тона слънчоглед. "Градус" му преведе 600 000 лв. на този човек, без да го познава. Фабрицио разбра това, но вече го нямаше този човек, както и парите", разказа Стоименов.

Той разказа за гръцки бизнесмен от Луковит, който бил принуден да напусне и да се откаже от бизнеса, защото му измислили несъществуваща салмонела при пилешкото месо. "Частната лаборатория казва, че няма салмонела, държавната - че има. И му избиха пилетата. Човекът се разплака и си замина”, обясни бизнесменът.

На изрично питане да посочи закононарушение Стоименов заяви, че не случайно има разлика между Северна и Южна България при рентите. "Допреди три години навсякъде се искаше да докажеш законно право, че имаш право да обработваш земята, да покажеш договори, че ти я владееш. В Северна България тези документни влязоха преди 10 години. В Южна България този закон влезе преди три години. Нарочно, за да могат тези да си разиграват игрите", обясни Стоименов.

Председателят на комисията Мая Манолова предложи сигналът на Стоименов да се препрати на прокуратурата заради данните за палежи и кражба на фирми. Беновска настоява да се прати и сигнал за купуване на гласове.

 

 

Източник: segabg.com