Втори бизнесмен от земеделския сектор се яви в комисията по ревизия

Втори бизнесмен от земеделския сектор се яви в комисията по ревизия ...

Втори бизнесмен проговори за рекет пред комисията по ревизия


Втори бизнесмен от земеделския сектор се яви в комисията по ревизия в НС, за да разкаже за рекета, на който са подложени работещите в този сектор. Петър Славчов Стоименов се представи като най-големия зеленчукопроизводител в България и собственик на „Агро - Бел 2001“. „Ще ви представя основни проблеми на нашия бизнес, имам доказателства“, коментира Стоименов.

От ГЕРБ веднага скочиха и се опитаха да осуетят изслушването с най-разнообразни аргументи. Според тях няма яснота за какво иска да сигнализира човекът. По същата логика трябвало да се изслушат всички 100 души, подали сигнал. „Темата е независимостта на българския народ. Аз гласувах за вас, лично аз ви донесох 1000 гласа“, възмути се на нежеланието на ГЕРБ да бъде изслушан Стоименов. На въпрос дали това означава, че е плащал за гласове, той отвърна, че просто е призовал работниците и семейството си да гласуват за ГЕРБ.

“Има картел - Г-8. Той  е образуван от много земеделци в Стара Загора под ръководството на шефа на фирма "Градус". Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя, бяха ни запалени три от офисите, даже къщата на една моя служителка като предупреждение”, разказва Стоименов.

"Тази компания ни привика и каза, че трябва да ощетим всички собственици в Старозагорския регион през рентите. Не се съобразихме, но станахме жертва на палеж. Тогава решихме, че е по-добре да сложим главата на дръвника и да играем по техните правила. До преди един месец мислехме, че нещата са се променили и няма да го има този рекет. Обявихме нови обяви, дадохме до 200 кг на декар зърно. Но дойде един емисар на Ангелов и ни каза - бате Иван ви вика да се обясните. 3000 декара успяхме да продадем, за да избягаме. Но  този човек свали цената, защото беше под диктовката пак на Ангелов", разказа Стоименов.

Той твърди, че през 2014 г. същата група му е откраднала фирмата по електронен път - фирма с 50 000 декара. Тогава той ангажирал нотариуси, адвокати, седнахме да готвим документ как това да не може да се случва в нашата държава. Отново се намеси журналистът Беновска да коментира, че Стоименов не изнася факти. Беновска репликира и Мая Манолова да не се намесва в разговора, който провежда и че не стои по-високо от медиите.

След като ми откраднаха фирмата, ми бяха прехвърлили 80 000 декара в Шумен на трети лица. Съдът отсъди, че те са жертва и не са виновни. Аз приех това. Но променихме законите, но не промениха една точка, който касае фиска на нашата страна. Това е при продажбата на фирма да се изисква задължително удостоверение за липса на задължения към хазната и персонала", разака Стоименов. На въпрос как си обяснява силата на шефа на "Градус" Иван Ангелов в Стара Загора, Стоименов каза: "Той самият го каза - като ми спрат един камион яйца, се обадих на премиера. Това е зависимост", коментира Стоименов.

Какво се случва - купува евнито зърно от земеделците, за да оцелеят, те дават ниските ренти на цялото насаление на Стара Загора. Кой плаща масрафа на Иван Ангелов - цялото население на Стара Загора. Може да проверите рентите, да видите всичко това, тези хора имат зависимости и са готови за всичко", разказа още Стоименов.

"След като ми откраднаха фирмата, станах консултант по кражба на фирми. Знаете ли колко фирми ме викаха, за да консултирам как да си оправят крадените фирми. Най-големият доматен производител в България Фабрицио дойде да ни учи на бизнес. Не му откраднаха фирмата, само го смениха като управител. Новият управител направи договор с фирма „Градус“ за 1000 тона слънчоглед. "Градус" му преведе 600 000 лв. на този човек, без да го познава. Фабрицио разбра това, но вече го нямаше този човек", разказа Стоименов.

"БАБХ е техна собственост, поземлените комисии. Постоянно се получават предупреждения от институциите, които са поземлени комисии, за да си сваляме рентите, да не си вдигаме рентите", допълни Стоименов. Той разказа за гръцки бизнесмен от Луковит, който бил принуден да напусне и да се откаже от бизнеса, защото му измислели несъществуваща салмонела при пилешкото месо. "Частната лаборатория казвва, че няма, държавната - че има. Човекът се разплака", обясни бизнесменът.

На изрично питане да посочи закононарушение Стоименов заяви, че не случайно има разлика между Северна и Южна България при рентите. "Допреди три години навсякъде се искаше да докажеш законно право, че имаш право да обработваш земята, да покажеш договори, че ти я владееш. В Северна България тези документни влязоха преди 10 години. В Южна България този закон влезе преди три години. Нарочно, за да могат тези да си разиграват игрите", обясни Стоименов.

Председателят на комисията Мая Манолова предложи сигналът на Стоименов да се препрати на прокуратурата заради данните за палежи и кражба на фирми. Беновска настоява да се прати и сигнал за купуване на гласове.

 

 

Източник: segabg.com