Втори бизнесмен от земеделския сектор се яви в комисията по ревизия

...
Втори бизнесмен от земеделския сектор се яви в комисията по ревизия
Коментари Харесай

Втори бизнесмен проговори за рекет пред комисията по ревизия

Втори предприемач от земеделския бранш се яви в комисията по проверка в Народно събрание, с цел да опише за рекета, на който са подложени работещите в този бранш. Петър Славчов Стоименов се показа като най-големия зеленчукопроизводител в България и притежател на „ Агро - Бел 2001 “. „ Ще ви показва съществени проблеми на нашия бизнес, имам доказателства “, разяснява Стоименов.

От ГЕРБ незабавно скочиха и се пробваха да осуетят чуването с най-разнообразни причини. Според тях няма изясненост защо желае да алармира индивидът. По същата логичност трябвало да се изслушат всички 100 души, подали сигнал. „ Темата е независимостта на българския народ. Аз гласувах за вас, персонално аз ви донесох 1000 гласа “, възмути се на нежеланието на ГЕРБ да бъде изслушан Стоименов. На въпрос дали това значи, че е плащал за гласове, той отвърна, че просто е призовал служащите и фамилията си да гласоподават за ГЕРБ.

“Има картел - Г-8. Той  е формиран от доста земеделци в Стара Загора под управлението на шефа на компания " Градус ". Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя, бяха ни запалени три от офисите, дори къщата на една моя служителка като предизвестие ”, разказва Стоименов.

" Тази компания ни привика и сподели, че би трябвало да ощетим всички притежатели в Старозагорския район през рентите. Не се съобразихме, само че станахме жертва на палеж. Тогава взехме решение, че е по-добре да сложим главата на дръвника и да играем по техните правила. До преди един месец мислехме, че нещата са се трансформирали и няма да го има този рекет. Обявихме нови разгласи, дадохме до 200 кг на декар зърно. Но пристигна един емисар на Ангелов и ни сподели - бате Иван ви вика да се обясните. 3000 декара успяхме да продадем, с цел да избягаме. Но  този човек смъкна цената, тъй като беше под диктовката отново на Ангелов ", описа Стоименов.

Той твърди, че през 2014 година същата група му е откраднала компанията по електронен път - компания с 50 000 декара. Тогава той заел нотариуси, юристи, седнахме да готвим документ по какъв начин това да не може да се случва в нашата страна. Отново се намеси журналистът Беновска да разяснява, че Стоименов не изнася обстоятелства. Беновска репликира и Мая Манолова да не се намесва в диалога, който организира и че не стои по-високо от медиите.

След като ми откраднаха компанията, ми бяха трансферирали 80 000 декара в Шумен на трети лица. Съдът отсъди, че те са жертва и не са отговорни. Аз одобрих това. Но променихме законите, само че не трансформираха една точка, който касае фиска на нашата страна. Това е при продажбата на компания да се изисква наложително уверение за липса на отговорности към хазната и личния състав ", разака Стоименов. На въпрос по какъв начин си изяснява силата на шефа на " Градус " Иван Ангелов в Стара Загора, Стоименов сподели: " Той самият го сподели - като ми спрат един камион яйца, се обадих на премиера. Това е взаимозависимост ", разяснява Стоименов.

Какво се случва - купува евнито зърно от земеделците, с цел да оцелеят, те дават ниските ренти на цялото насаление на Стара Загора. Кой заплаща масрафа на Иван Ангелов - цялото население на Стара Загора. Може да ревизирате рентите, да видите всичко това, тези хора имат зависимости и са подготвени за всичко ", описа още Стоименов.

" След като ми откраднаха компанията, станах съветник по кражба на компании. Знаете ли какъв брой компании ме викаха, с цел да съветвам по какъв начин да си оправят крадените компании. Най-големият доматен производител в България Фабрицио пристигна да ни учи на бизнес. Не му откраднаха компанията, единствено го смениха като шеф. Новият шеф направи контракт с компания „ Градус “ за 1000 тона слънчоглед. " Градус " му преведе 600 000 лева на този човек, без да го познава. Фабрицио разбра това, само че към този момент го нямаше този човек ", описа Стоименов.

" БАБХ е техна благосъстоятелност, поземлените комисии. Постоянно се получават предизвестия от институциите, които са поземлени комисии, с цел да си смъкваме рентите, да не си подвигаме рентите ", добави Стоименов. Той описа за гръцки предприемач от Луковит, който бил заставен да напусне и да се откаже от бизнеса, тъй като му измислели несъществуваща салмонела при пилешкото месо. " Частната лаборатория казвва, че няма, държавната - че има. Човекът се разплака ", изясни предприемачът.

На категорично запитване да уточни престъпление Стоименов съобщи, че не инцидентно има разлика сред Северна и Южна България при рентите. " Допреди три години на всички места се искаше да докажеш законно право, че имаш право да обработваш земята, да покажеш контракти, че ти я владееш. В Северна България тези документни влязоха преди 10 години. В Южна България този закон влезе преди три години. Нарочно, с цел да могат тези да си разиграват игрите ", изясни Стоименов.

Председателят на комисията Мая Манолова предложи сигналът на Стоименов да се препрати на прокуратурата поради данните за палежи и кражба на компании. Беновска упорства да се прати и сигнал за пазаруване на гласове.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР