Втори бизнесмен обвини Бойко Борисов и ГЕРБ в рекет и

...
Втори бизнесмен обвини Бойко Борисов и ГЕРБ в рекет и
Коментари Харесай

Втори бизнесмен обвини Иван Ангелов

Втори предприемач упрекна Бойко Борисов и ГЕРБ в рекет и напън против бизнеса посредством притежателя на компания „ Градус “ Иван Ангелов.

Това е Павел Стоименов – зеленчукопроизводител и притежател на компанията „ Агро - Бел 2001 “. В Комисията по проверка, в която преди седмица говореше Светослав Илчовски, той разгласи, че картел на име Г-8 под управлението на Ангелов е „ откраднал бизнеса му “ в Стара Загора. Стоименов сподели, че разполага с документи, които ще бъдат изпратени в прокуратурата и ще потвърдят думите му.

„ От 2001 година насам съм най-големият зеленчукопроизводител. Имаме към 350 индивида, които работят при нас непрекъснато, настрана 500 индивида наемаме на година за спомагателна работа. Зареждаме със зеленчуци всички вериги в България. Фирмата е записана през 2001 година Занимавах се със земеделие в Северна България, а през 2007 година отидох в Стара Загора. Там обаче се натъкнахме на ужасни неща “, описа Стоименов, до момента в който ГЕРБ несполучливо опита да заглуши сигнала му.

„ След като отидохме и започнахме да наемаме аграрни земи и да образуваме стопанство – рентата беше 10-15 кг зърно на декар. Сполетяха ни обаче беди. Тези беди пристигнаха тъкмо от един картел Г-8. Той е формиран от доста земеделци в Стара Загора и е с основното ръководство на Иван Ангелов от „ Градус “, твърди предприемачът.

Той твърди, че е бил заставен от Ангелов да заплаща изкуствено ниски ренти и да не купува земеделска земя. „ Офисите ни бяха запалени. Къщата на една от нашите служителки беше запалена два пъти – през 2011 и 2014 година Това е под явната диктовка на Ангелов, който управлява този район. Тази компания Г-8 ни извика в хотел „ Железник “, с цел да ни каже, че рентите би трябвало да са по-ниски. Ние не се съобразихме, щяхме да ощетим всички притежатели на земеделска земя в района. Вече беше станал единият палеж, а след отхвърли ни стана и вторият “, твърди Стоименов. Попитан дали има директни доказателства, че палежите са били осъществени от Ангелов или свързани с него лица, той не съумя да отговори.

Стоименов споделя, че не познава Иван Ангелов, само че го свързва с ГЕРБ. Не даде доказателства по какъв метод прави връзка сред притежателя на „ Градус “ и ръководещите през последните 10 години, само че цитира думите на самия Ангелов отпреди дни. „ Той самият сподели – помолих премиера. Това е взаимозависимост, не желая нашата държавност да бъде подвластна. Затова съм тук “, сподели Стоименов.

Преди дни Ангелов съобщи, че е желал подпомагане от Бойко Борисов за експорт на артикули от Турция в трети страни.

Стоименов съобщи, че е дал своя вот за ГЕРБ и сподели на Тома Биков от партията, че на последните избори им "осигурил " 1000 гласа. Попитан по какъв начин знае тази цифра, той отговори: "Защото знам на какъв брой хора заплащам заплатата. Не съм купувал гласове, а съм пропагандирал за ГЕРБ ", твърди Стоименов.

След 2014 година, споделя той, „ взех решение да играя по техните правила “. „ И по този начин допреди 1 месец. Мислехме, че нещата са се трансформирали и няма да го има този рекет. Тогава вдигнахме рентата, давахме до 200 кг на декар зърно и пуснахме нови разгласи. При нас обаче пристигнаха емисарите на господин Ангелов. Първият беше сътрудник земеделец от с. Бяло Поле - Митю Митев. Този сътрудник ме предизвести тъкмо – „ Момчета, бате Иван ви вика да се разберете “. Ние преди този момент знаехме, че ще имаме проблеми с този бате Иван. Затова приехме да продаваме част от земите “, твърди Стоименов.

"Успяхме да продадем 3000 дка, с цел да избягаме, само че купувачът смъкна цената, тъй като отново беше под диктовката на Ангелов “, твърди предприемачът. "Скоро пристигна втори емисар и за нас стана притеснително. Държанието на този господин, който беше тук (б.а. - Иван Ангелов), ме предизвика, тъй като видях, че е нахален. Той държи целия район на послушание ".

Той твърди, че през 2014 година същата група му откраднала компанията "по електронен път ". "От компания с 50 хиляди дка лична земя останах без пари да заплащам заплатите на хората ", споделя Стоименов. "След като ми откраднаха компанията, ми бяха трансферирали 80 000 декара в Шумен на трети лица. Взеха ми земята ".

Тогава заел нотариуси и юристи, с цел да изготвят документ с иницииране на промени в законите. Организирал Асоциацията на зърнопроизводителите, Асоциацията на недвижимите парцели, които да оказват помощ „ това повече да не се случва в нашата страна, тъй като е безспорна скотщина “.

Стоименов съобщи, че е взел участие на кръгла маса в Министерството на правораздаването. Тогава, съгласно думите му, било решено да не се трансформира една значима точка - при продажбата на компания да се изисква наложително уверение за липса на отговорности към хазната и личния състав. „ Ако беше призната, щяхме доста да спестим. Знаете ли какъв брой предприемачи си продават компаниите за 10-15 млн. лева на други, които одобряват политици на празненства за Нова година? Не желая политик да сяда с нарушител, политик да сяда с предприемач “, споделя Стоименов.

"След като ми откраднаха компанията, станах съветник по кражба на компании. Знаете ли какъв брой ме викаха, с цел да съветвам по какъв начин да си оправят крадените компании? ", добави той. Даде образец с още хора, които потърпевши от натиска на Ангелов – гръцки предприемач от Луковит бил заставен да се откаже от бизнеса, тъй като му измислили „ несъществуваща салмонела “ при пилешкото месо. „ Частната лаборатория споделя, че няма, държавната – че има. Човекът се разплака “, сподели Стоименов.

Той описа още, че разкрил компания за търговия на зърно в Гърция след 2016 година за да се изнесе от страната. „ Изнесохме 20% от капитала от България, тъй като се притеснявахме “.

Председателят на комисията Мая Манолова предложи сигналът на Стоименов да се препрати на прокуратурата поради данните за палежи и кражба на компании.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР