Втората вълна на интензивно разпространение на COVID-19 и новата фаза

...
Втората вълна на интензивно разпространение на COVID-19 и новата фаза
Коментари Харесай

БНБ: Икономическата криза може още да се изостри

Втората вълна на интензивно разпространяване на COVID-19 и новата фаза на ограничаващи ограничения слагат на тестване редица браншове. Българска народна банка регистрира вероятния сюжет на изостряне на икономическата рецесия и обвързваното с това значително утежняване на кредитните портфейли. Това се споделя в обичайното годишно послание на шефа на Българска народна банка Димитър Радев за Празника на банкера, публикувано посредством бюлетина на Асоциацията на банките в България.

Според Радев при реализирането на този сюжет на банките може да се наложи да оперират краткотрайно под комбинираното условие за финансови буфери, като би трябвало да имат подготвеност да изготвят и извършват проекти за тяхното възобновяване.

„ Перспективата за продължаващи отрицателни развития в стопанската система е съображение да чакаме материализиране на кредитен риск и утежняване на качеството на активи в балансите на банките. Очертава се висока възможност за превръщане на следената през последните няколко години наклонност на спад в размера и каузи на необслужваните експозиции. Изтичането на крайния период на мораториума за отлагане на отговорности по банкови заеми също може да бъде последвано от повишение на необслужваните експозиции “, се споделя още в посланието.

Затова рамката на деяние в кратковременен проект включва следното: 
продължение на признатите по-рано антикризисни ограничения толкоз дълго, колкото е належащо, в това число във връзка с дивидентите, рисковите експозиции и антицикличния финансов буфер;поддържане на високите условия за капитал и ликвидност, като имаме подготвеност да реагираме и на сюжет, при който може да се наложи банките краткотрайно да оперират под комбинираното условие за финансови буфери;прилагане на новоприетата от ЕБО рамка за мораториум върху заплащанията по заеми. Имаме подготвеност да активираме и спомагателни ограничения, в случай че развиването на обстановката го постанова.
Радев напомня, че банковият бранш влезе в рецесията с над 19% финансова адекватност и 260% коефициент на ликвидно покритие. Сред ограниченията на Българска народна банка имаше капитализиране на цялата облага в сектора; доста понижаване на задграничните експозиции с по-висок риск и анулиране на плануваните две нараствания на антицикличния финансов буфер. Одобрените претенции за отсрочване на заплащания по реда на частния мораториум доближиха близо 109 хиляди при своя пик през месец август т.г. при брутна балансова стойност на отсрочените заеми от над 9 милиарда лв., което съставлява доста финансово облекчение за засегнатите компании и семейства.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР