Втората по големина икономика в света държи първото място за

...
Втората по големина икономика в света държи първото място за
Коментари Харесай

Кои са страните, в които хората могат да се пенсионират най-млади

Втората по величина стопанска система в света държи първото място за най-ниската възраст за пенсиониране в света. Това сочат данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). За това разграничаване „ провинен “ частично е държавната политика на Китай, датираща още от 50-те години на предишния век, която разрешава на дамите да се пенсионират на 50, а мъжете – на 60 години.

Други страни с релативно ниска възраст за пенсиониране включват Русия, Индонезия, Колумбия и Турция. През 2019 година президентът Владимир Путин съобщи, че популацията в трудоспособна възраст в Русия понижава заради възрастта за пенсиониране. Някои народи, в които хората могат да изоставен работната мощ по-рано, се сблъскват с терзания по отношение на намаляващите доходи в пенсионните фондове.


За някои пенсионирането млади не е алтернатива
Въпреки че пенсионирането в млада възраст може да звучи привлекателно, действителността е, че някои избират да не го вършат, с цел да могат да поддържат избран метод на живот или може да бъдат принудени да продължат да работят, с цел да съумяват да изплащат сметките си.

В Китай държавното финансиране не е в крайник с броя на хората, които се пенсионират, което кара някои жители да останат в работната мощ по-дълго.

В Съединени американски щати високата инфлация накара доста американци да не се пенсионират след пандемията, в това число хора на 60-годишна възраст, които се причислиха още веднъж към работната мощ, с цел да свържат двата края.
Как страните ще поддържат възходящите редици на пенсионерите?
Дори в страни, където възрастта за пенсиониране е 64 или 65 години, застаряващото население остава проблем.

Във Франция, да вземем за пример, почти един на всеки четири поданици е над 60 години. Смята се, че до 2040 година този дял ще нарасне до един на всеки трима. Когато става въпрос за поддръжка на поданици на 65 и повече години, Азия и Европа са изправени пред най-големите провокации. Възрастните хора в Япония съставляват 28% от популацията, до момента в който в Италия са 23%. Във Финландия, Гърция и Португалия към 22% от хората са на 65 и повече години.

Китай е дом на най-голямото възрастно население. До 2050 година към 26% от жителите на Китай ще бъдат на 65 и повече години, планува Организация на обединените нации, спрямо 12% през 2019 година Това са 366 милиона души – повече от цялото население на Съединени американски щати.

Въпреки че международното население доближи 8 милиарда през 2022 година, темпът на напредък се забави. Тъй като от ден на ден хора по света се пенсионират, страните би трябвало да измислят по какъв начин да поддържат тези поданици - и по какъв начин обществото може да действа стопански с огромна част от популацията отвън работната мощ.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР