Втората годишна награда за поезия Константин Павлов“ ще бъде връчена

...
Втората годишна награда за поезия Константин Павлов“ ще бъде връчена
Коментари Харесай



Втората годишна награда за поезия „Константин Павлов“ ще бъде връчена на 1-и април. Церемони

Втората годишна премия за лирика „ Константин Павлов “ ще бъде връчена на 1-и април. Церемонията ще се състои в Софийската градска художествена изложба в навечерието на 90-ата годишнина от рождението на поета. Основателката на премията – журналистката Румяна Таслакова, акцентира, че в творчеството на умрелия през 2008 Константин Павлов една от значимите тематики е свободата:

„ Свободата на словото за него е била постоянно доста значима. Той споделя: Чувството за независимост постоянно идва, когато преодоляваш някакво робство…робство даже в случай че си под властта на личните си предрасъдъци “.

Председател на журито в състезанието на името на Константин Павлов е професор Михаил Неделчев, а наградените са отличени измежду 52 новоизлезли книги:

„ Той постоянно, когато се появеше, носеше ужас в писателската колегия “.

Присъждането на премията за лирика „ Константин Павлов “ си слага за цел да запази паметта за огромния стихотворец и да открива нови пространства за разрастване на модерната национална лирика.

Талантливият стихотворец и киносценарист от втората половина на предишния век не е издаван през огромна част от креативния си път поради неодобрението на управителни фактори в тогавашната тъй наречените „ национална власт “.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР