Втора точка в дневния ред на първото редовно заседание на

...
Втора точка в дневния ред на първото редовно заседание на
Коментари Харесай

Депутатите обсъждат създаването на комисия за ревизия на кабинета „Борисов 3“

Втора точка в дневния ред на първото постоянно съвещание на 45-ото Народно заседание е план за решение за основаване на Комисия по проверка на изразходването на държавни средства от кабинета „ Борисов 3 “.

„ Искането за основаване на краткотрайна комисия, която да ревизира законността на разпределението на държавни средства през последните четири години, е продиктуване от ангажимент към нашите гласоподаватели, които желаят да знаят по какъв начин са изразходват техните налози. Това се касае и за гласоподавателите на всички останали парии в Народното събрание “, съобщи вносителят на плана Мая Манолова от „ Изправи се! Мутри вън! “.



Проверката ще обхване „ 40 бранша с висок корупционен риск “ – „ черни каси, в които щедро се наливаха пари и те отиваха в джобовете на другари по карти и сътрудници по тенис на премиера “, сподели Манолова.

Комисията ще е отворена за сигнали от всички български жители и тяхната сигурност ще е обезпечена от българския парламент. Резултатите от инспекцията ще бъдат предадени на прокуратурата.

Движение за права и свободи ще поддържа основаването на такава комисия, заяви депутатът Йордан Цонев, само че изиска от инспекцията да бъдат изключени пенсионните фондове, тъй като те са минали " сериозен одит “.

Йордан Цонев предложи някои публицистични ремонти в името й – комисията да бъде не по проверката, а по инспекция. „ Парламента не е одитен орган “, уточни той.

„ В обвхвата на комисията има позволени в действителност неточности, които могат да доведат до тежки последствия за българския бизнесклимат “, добави Цонев.

„ Няма да ни стигне един мандат да ревизираме кражбите на правитеството, нашата задача е да покажем на обществото какво е правил Борисов последните години “, означи Явор Божанков от Българска социалистическа партия. Призовавам за разсъдък, тъй като има огромни предизикателства, уточни той. Божаков изиска в работата на комисията да се добави сключването на всички покупко-продажби от дружество и сдружения с над 50% държавно присъединяване.

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС изрази две опасения. „ Този акт, който следва да правим, се прави с агитационен темперамент, или не е добре помислен “, съобщи той.

Мащабността на работата, която си поставяте, няма по какъв начин да бъде свършена за три месеца, счита Любен Дилов. Той предложи комисията да стане непрекъснато настояща и да се обмисли какъв ще е експертния състав на комисията.

От ГЕРБ предложиха краткотрайната комисия да е 10-годишна, тъй като е имало три кабинета „ Борисов “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР